Om rummenes dagbog

Rummenes dagbog på nettet indeholder uddrag af de i alt 6 Rumdagbøger for Havhingsten fra Glendalough. Den føres af Claus Laage-Thomsen, som i samråd med rumformændene dagligt opsumerer de iagttagelser, der er gjort i de enkelte rum. Claus Laage-Thomsen har siden 1982 deltaget i bygning af og sejlads med Skuldelev 3-rekonstruktionen, Roar Ege. Han har siden 2004 været rumformand ombord på Havhingsten.

Rummenes dagbøger vil sammen med skippers logbog danne udgangspunkt for analysen og beskrivelsen af de funktioner og det sømandskab, der lå til grund for at sejle vikingetidens højt specialiserede langskibe. De vil desuden danne grundlag for beskrivelsen af livsvilkår og arbejdsforhold ombord, og for overvejelser om den organisation og logistik, der lå til grund for forberedelse og gennemførelse af en længere sejlads med et 30 meter langt skib og en 65 mand stor besætning.

Skib og besætning er organiseret efter det mønster, der er beskrevet i nordisk litteratur fra 1100- og 1200-tallet. Skipper har det overordnede ansvar. Lige under ham står to styrmænd (en til hver vagt). Derudover er skibet opdelt i 6 rum, svarende til de forskellige funktioner, der skal bemandes under sejlads: Forskib, Hals-rum, Midterskib, Drag-rum, Agterskib og Løfting. Hvert rum har to formænd (en til hver vagt).

Under forsøgsrejsen skal hvert rum dokumentere de funktioner og arbejdsrutiner, der udvikles under håndtering af sejlet, rejsning og lægning af masten, roning og håndtering af årer samt kommunikation gennem skibet. De enkelte rum skal desuden dokumentere funktioner, der alene varetages i det pågældende rum, som f.eks. styring i løftingen og udkig i forskibet. Dokumentationen sker i Rumdagbøgerne, og suppleres af video og fastbillede optagelser.

Under forsøgsrejsen udsættes besætningen for indtryk, livsvilkår og arbejdsforhold, der i store træk svarer til vikingetidens. Hvert besætningsmedlem har mindre end 1 m2 til rådighed, og kan højst medbringe 80 liter personligt udstyr. Privatliv er der ikke plads til; personlig hygiejne, spisning, søvn, sygdom og arbejde afvikles på åbent dæk. Toilettet består af en spand. Døgnet er inddelt i 4 timers vagtskift, hvilket udelukker lang sammenhængende hvile under døgnsejlads. For at belyse livsvilkårene ombord, skal hvert rum beskrive forhold omkring vagtsystemet, hvile og søvn, mad og drikke, hygiejne og toiletforhold, påklædning ved forskellige forhold, personligt udstyr og stemningen blandt besætningen.

Rummenes dagbog på nettet viderebringer de væsentligste iagttagelser fra de officielle Rummenes dagbøger; redaktionen foretages af dagbogens forfatter i samråd med rumformændene.

» Hent forskningsplanen...