Vindfløjen og roerne er på plads!

Udgivet 28/07-2016

Efter et par overnatninger i Holbæk er Havhingstens besætning klar, til at drage mod Frederikssund, hvor endnu en festivaldag med 'Kongens togt' venter. De forventer at være i Frederikssund fredag den 29. kl. 14, og tager videre mod Roskilde lørdag den 30 kl. 9.00.

På billedet ovenfor kæmper tre besætningsmedlemmer med, at få sat stævnfløjen fast. Stævnfløjens funktion er ikke at vise vindens retning, men at vise, hvem der kommer. Dens forgyldte metal glimter og spejler sig i solen, så man på lang afstand kan se, at her er et særligt fint fartøj.

Stævnfløjen på Havhingstens forstævn er en nøjagtig kopi af en vindfløj fra Söderala kirke i Sverige. Den er lavet af forgyldt kobber, og dens udformning viser, at den oprindeligt har siddet i stævnen på et skib. Motivet forestiller et større dyr – måske en løve – som forsvarer sig mod en slange og et mindre dyr. Den er lavet i Ringerike-stil, som især blev brugt i Skandinavien i perioden 1000-1050 – noget længere i Irland, hvor den blev meget populær. Sådanne fløje til at sætte på stævnene– veárviti – omtales ofte i sagatekster fra tidlig middelalder, hvor de synes at have været del af den almindelige udrustning på store krigsskibe.

Havhingsten set fra masten

Når de sejler med Havhingsten, foregår det både for sejl og årer, besætningen skal være dygtige til begge dele. Normalt er der mest fokus på sejlet, men besætningens evner ved årene er ikke til at tage fejl af. 
Ida Wolf Ravneberg fra Havhingsten har fra toppen af masten skudt en fantastisk film af Havhingsten for åre. Bare rolig, hun er spændt fast efter alle kunstens regler. 

» <link https: www.youtube.com external-link-new-window internal link in current>Filmen ligger på Youtube og kan ses her... 


Oprettet af Sabine Stubbe Østergaard

Det er ikke længere muligt at skrive kommentarer