Ny Skuldelev 6

Vikingeskibsmuseet har rekonstrueret Skuldelev 6 (Skjoldungen 2012). Det har vi gjort før (Kraka Fyr, 1998), men denne gang forsøger vi at bringer vores nuværende viden og erfaring med os i en ny rekonstruktion.

Herunder kan du følge byggeriets faser. Fremover vil båden indgå i museets sejladstjeneste. Du kan se båden i museumshavnen, og vil du vide mere om rekonstruktionen af den, kan du spørge bådebyggerne på Vikingeskibsmuseets bådeværft.

Involverede i projektet:

Byggeleder, bådebygger Ture M Møller. Bådebyggere Birger Andersen, Erik Jochumsen, Martin Rodevad Dael, Hanus Jensen. Bådebyggerlærling Malthe Solhøj. Væver og sejlsyer Anna Nørgaard. Rebslagere Carsten Hvid, Peter Jensen, Bjarni Sørensen. Sejlmager Jörn Bohlmann. Smed Aage Frederiksen. Skibs- og sejlrekonstruktion Søren Nielsen og Erik Andersen.

Skibet blev søsat d. 20. oktober 2012 og fik navnet: Skjoldungen.

Vikingeskibsmuseets fotograf Werner Karrasch har lavet denne film fra søsætningsdagen:

Foredrag: Vikingeskibet Skuldelev 6 en nyfortolkning af skrog og rig

Bådebygger Søren Nielsen fra Vikingeskibsmuseet giver i foredraget en kyndig introduktion til arbejdet med rekonstruktionen.

Venneforeningen har støttet vævningen af et uldsejl til båden, og museet har fundet de resterende midler til projektet sammen med Skjoldungelandet, et projekt, som skal bane vejen for en ny nationalpark i Roskilde-Lejre området. Den nye båd vil indgå i museets bådsamling, og den skal bruges til at formidle kulturhistorien og landskabet omkring Roskilde Fjord - Lejre Vig.

Skuldelev 6, som oprindeligt er bygget i Vestnorge i ca. 1030, blev rekonstrueret første gang på Vikingeskibsmuseet i 1997. Erfaringerne med byggeriet, sejladserne og de efterfølgende rekonstruktioner af Skuldelevskibene har ført til en ny tolkning af det originale skib.

Arrangør: Vikingeskibsmuseet
Dato: Torsdag den 13. oktober 2011
Produktion: Werner Karrasch, Vikingeskibsmuseet

Byggeriet i billeder