Vikingelandsbyen i Albertslund

I udkanten af landsbyen Risby, 5 km nord for Albertslund, ligger en lille vikingelandsby omgivet af skov mod øst og med udsigt over Store Vejleådalen i vest. Her er man velkommen til at gøre stop og besøge det farverige Salshus, et rekonstrueret langhus fra sen vikingetid, såvel som de små værkstedshuse, også kaldet grubehuse, som alle er rekonstruktioner af vikingetidshuse. I stalden er der vikingedyrehold med grise, får, geder og kat, og der arbejdes på at rejse en lade. Vikingelandsbyen er et arbejdende historisk værksted drevet af Albertslund Kommune i samarbejde med 130 frivillige, og her formidles vikingetiden til især børn, som er på tur med skole eller institution. Bemærk stævningsskoven rundt om landsbyen, hvor egetræerne stævnes som i vikingetiden – en tilskæring, som sikrede lange, lige stammer, der skulle bruges til bl.a hegn og husbyggeri. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I alt 120 grave fra starten af 800-tallet har man fundet fra gravpladsen, som i dag er en flad mark uden synlige spor efter vikingerne.

► Læs mere om Kroppedal Museum her

Ude foran kirken står en runesten. Den har en historie, som rækker flere tusind år længere tilbage, end da den blev ristet med runer i vikingetiden.

► Læs mere om Runestenen udenfor Ansgar Kirke her

Gerdrupgraven er en gådefuld grav. Hvem er manden? En slave som ufrivilligt måtte gå i graven med sin herskerinde?

► Læs mere om Gerdrupgraven her

Ifølge de skriftlige kilder skulle den første kirke af sten i Roskilde være blevet bygget af Estrid efter 1026, men der er ikke fundet arkæologiske beviser på den under Domkirken, så der kan reelt være tale om Skt. Jørgensbjerg Kirke. Domkirken fungerer som kongelig gravkirke med mere end 35 konge- og dronningegrave.

► Læs mere om Roskilde Domkirke her

Roskilde menes grundlagt, som en magtdemonstration fra den nye kristne kongemagt og dens nye allierede: Kirken.

► Læs mere om Roskilde her