Gnisten der fængede
en kommentar til Palle Laurings kronik fra marts 1953
af Ole Crumlin-Pedersen, 55 år senere, i marts 2008
I barndommen og de tidlige ungdomsår mødes vi af mange forskellige indtryk, hvoraf nogle påvirker os stærkt i voksenlivets valg af livsgerning. En sådan inspirationskilde var den kronik, som forfatteren Palle Lauring fik trykt i Berlingske Aftenavis den 20. marts 1953: ”Her sejles ikke – frem med Frømændene”. Budskabet heri var, at Nationalmuseet skammeligt forsømte at inddrage søfartshistorien i beskrivelsen af Danmarks fortid. Dette budskab blev læst og fandt i den grad genklang hos den da 18-årige Ole, der allerede i adskillige år havde dyrket sin interesse for ’gamle skibe’, bl.a. som hyppig gæst i Handels- og Søfartsmuseets arkiver.
Efter læsningen af denne kronik stod det klart, at her var en mission at opfylde. Et første skridt var et dykkerkursus, det næste et besøg hos dansk arkæologis ’grand old man’, professor C. J. Becker, der dog straks slog koldt vand i hovedet på det unge brushoved med meldingen, at der ikke ville være nogen fremtid som marinarkæolog i Danmark. Resultatet blev et studievalg som ingeniør med speciale i skibsbygning, suppleret med selvstudium af datidens sparsomme litteratur om maritim arkæologi. Så måtte den arkæologiske forskning blive en hobby ved siden af en ansættelse på et af de dengang talrige danske værfter.
Med Skuldelev-projektets start i 1957-59 blev grunden imidlertid lagt til, at drømmen kunne realiseres om at yde en indsats i Nationalmuseets tjeneste til fremme af det maritime perspektiv på Danmarkshistorien. Nu 50 år senere kan jeg med glæde se tilbage på de mange resultater af indsatsen, der blandt andet finder udtryk igennem Vikingeskibsmuseets vitale aktiviteter inden for forskning og formidling.