Skibssætningerne på Hjarnø

Fra Snaptun ved Horsens Fjord kan man tage en lille færge til Hjarnø på bare 5 min. Øen i mundingen af fjorden er kun 3,2 km2 stor, og det højeste punkt bare 7 m over havet. Ifølge Saxo er Hjarnø opkaldt efter kong Hjarne, som fik krone og titel som tak for et smukt mindekvad, han skrev om den vellidte afdøde kong Frode. Nogle mente dog, at han havde taget sig lige vel godt betalt for tjenesten, og det kom til ufred, som resulterede i Hjarnes død. Han og hans hær skulle ligge begravet på øen i den samling af skibssætninger fra vikingetiden, som man stadig kan se på sydøstkysten.

Det er ikke den monumentale slags, som i Lejre og Bække, men små begravelser, ca. 8 m lange. I 1650 blev der observeret mere end 20 skibssætninger, men i dag kan man kun se 10 af dem – resten er enten forsvundet eller dækket af sand.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I Hedensted kan man få en fornemmelse af den oprindelige trækirke.

► Læs mere om Hedensted Kirke her

Ifølge legenden var det her ved Tamdrup Kirke, at Harald Blåtand omkring 965 så den tyske præst Poppo bære jernbyrd, som overbeviste kongen om, at kristendommen var den sande lære.

► Læs mere om Tamdrup Kirke her

Et af de helt store anlæg fra vikingetiden kan man opleve på Samsø – en menneskeskabt kanal på tværs af øen konstrueret i år 726. Kanalen gennemskærer Samsø fra Stavns Fjord i øst til Mårup Vig i vest.

► Læs mere om Kanhavekanalen her

På runestenen står der "Toke, Troels´ søn, rejste denne sten efter ... god ... og Risbiik sin broder."

► Læs mere om Runestenen i Gylling Kirke her

Der står to runesten inde i Sønder Vissing Kirke. Den ene er særlig interessant, fordi den knytter sig til Jellingdynastiet og personer vi også kender fra andre kilder.

► Læs mere om Sønder Vissing Kirke her