Troldhøjene i Strandegård Dyrehave

Lige syd for Faxe Ladeplads, hvor Rollo stævnede ud for at erobre Normandiet, ligger Strandegård Dyrehave – her knejser 2-300 år gamle træer 15 m over Faxe Bugt. I dette fredelige område har mennesker stedt deres familier til hvile igennem hele oldtiden. Stadig beskyttet under de høje trækroner ligger en lille, 6000 år gammel langdysse fra bondestenalderen.

Placeret tæt ved den stejle klint ligger en gruppe bronzealderhøje med udsigt over havet. Ifølge sagnet skulle en søkonge været begravet i den største, hans hest i den anden og hans skatte i den tredje. I nærheden kan man se, hvad der umiddelbart blot ligner en bunke sten, men en gammel arkivtegning viser, at det er resterne af en skibssætning fra vikingetiden. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Hammer Kirke er bygget omkring år 1100. Herfra er der en flot udsigt over Dybsø Fjord, hvor den store handelsplads Vester Egesborg fra vikingetid er udgravet. En del af genstandene er udstillet på Næstved Museum. 

► Læs mere om Hammer Kirke her

5 km fra Hammer Kirke mod Præstø ad landevej 265 lige inden motorvejen kan man se en lille bid af en af oldtidens veje, Risbyvejen.

► Læs mere om Risbyvejen her

Grønsund mellem Sjælland og Falster udgør den naturlige hovedvandvej fra Østersøen til øhavet sydvest for Sjælland. Ca. 2 km syd for Stubbekøbing fandt arkæologer i 1981 velbevarede, men udslidte skibs dele, som stammede fra flere forskellige skibe.

► Læs mere om Fribrødre Ledingshavn her

Helligåndshuset fra 1400-tallet fungerede som sygehus og fattighus, og er et af de ældste bevarede huse fra middelalderen i Næstved. I dag holder Næstved Museum til i huset, og her kan man lære mere om hele Næstveds fortid.

► Læs mere om Næstved Museum her

Hårlev ligger ved Stevns. På byens kirkegård ligger Hothers Høj. Vi ved ikke noget om Hother, men fordi højen har flad top og ligger tæt på kirken, er den formentlig fra slutningen af oldtiden. Det siges, at Tryggevældestenen oprindeligt stod her

► Læs mere om Hårlev Kirke her