Mød besætningen

Vikingerne var eventyrere med en umættelig appetit på at opdage og erobre nyt land, drevet af omstændigheder de ikke altid selv var herrer over. I dag drager et lille, frivilligt bådelaug på forsøgsrejse i vikingernes kølvand, drevet af historisk interesse samt lysten til at udfordre sig selv, indgå i et tæt socialt samvær og møde grønlænderne i en snak om vores fælles fortid.

Skjoldungens besætning består af otte engageret mennesker, med forskellig baggrund, alder og sejlerfaring. De har trænet og planlagt rejsen i flere år. Nogle har godt kendskab til de kyster, som skal udfordre deres kunnen, mod og sammenhold. Andre er sprunget til af nysgerrighed. Fælles er drømmen og higen efter eventyret.

Karsten Hjorth
Daglig beskæftigelse:
Konstruktør/tegner i et smede-firma 
Familie:
2 voksne døtre på 21 og 23 år samt en kæreste
Jeg er med fordi: Jeg godt kan lide at være en del af et lille team, hvor vi får unikke oplevelser i samme båd, under alle tænkelige forhold. 
Jeg glæder mig til: De storslåede fjelde på den vest-norske kyst - bøger, hav og klipper. 
Sejlerfaring: Jeg begyndte at sejle i Havhingstens laug i foråret 2013, og har roet og været medlem af Roskilde Roklub siden 1987. 
Teoretiske grader: Praktisk og teoretisk duelighed i sejlads.
Særlige opgaver på togtet: Indkøb af proviant. 

Andreas Reitzel, 21 år
Daglig beskæftigelse: Er på mit andet sabbatår.
Familie: Far, mor, en storesøster, og en tvillingebror der studerer i Skotland.
Jeg er med fordi: Det er chancen for at komme med på et helt unikt eventyr, hvor smukke naturoplevelser bliver kombineret med nye udfordringer, som tilsammen gerne skulle give en helt fantastisk sejloplevelse. 
Jeg glæder mig til: Udfordringerne! I min optik er det at sejle i høj grad også at kunne håndtere de udfordringer man støder på undervejs, og på det her togt kommer vi helt sikkert til at møde en række særlige udfordringer.
Sejlerfaring: Har sejlet med mine bedsteforældre i deres Maxi 95 hver sommer siden jeg var lille, og gik i 2014 til sejlads på Kerteminde Efterskole. I 2017 startede jeg med at sejle på Havhingsten, og har siden da været på to sommertogter og et pinsetogt.
Teoretiske grader: Duelighedsbevis
Særlige opgaver på togtet: Almindelig gast.
 

Jørgen Dan Gregers, 58 år
Daglig beskæftigelse: Vurderingsspecialist i en kreditforening
Familie: To børn og en kæreste
Jeg er med fordi: Jeg er historisk interesseret, det bliver spændende at følge den rute den *oprindelige* Skjoldunge har sejlet i sen vikingetid, og så kan jeg godt lide at komme ud i naturen og væk fra civilisationen i længere perioder. 
Jeg glæder mig til: At opleve naturen, lægge ind historiske steder og møde mennesker langs de norske og svenske kyster. 
Sejlerfaring: Har sejlet med råsejl på Vikingeskibsmuseet i 15 år. Har bl.a. været i Norge og Irland og retur med vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough. Var med Skjoldungen i Grønland i 2016.
Teoretiske grader: Y3
Særlige opgaver på togtet: skipper på sidste del og alm. gast
 

Nina Cedergreen, 49 år
Daglig beskæftigelse: Ansat ved Københavns Universitet
Jeg er med fordi: Jeg elsker at sejle, at være på havet i vinden, solen og regnen og bare lade tankerne vandre. Og så er det en dejlig båd og en fantastisk besætning at være sammen med.
Jeg glæder mig til: At opleve naturen, være sammen med den dejlige besætning, lægge ind historiske steder og møde mennesker langs de norske og svenske kyster. 
Sejlerfaring: Har sejlet siden jeg var lille med mine forældres båd, siden i jolle og som stor teenager over Atlanten med en 37 fods sejlbåd. Har sejlet med råsejl i et år.
Teoretiske grader: Ingen
Særlige opgaver på togtet: alm. gast
 

Signe Skou, 28 år
Daglig beskæftigelse: Studerer biologi
Jeg er med fordi: Nogen skal jo sørge for at de gamle krager finder hjem igen  
Jeg glæder mit til: Ikke at tjekke e-mail i en måned. At komme ud at få noget frisk luft. Jeg har sku egentligt aldrig været storbymenneske. Det bliver rart at sætte tempoet helt ned, at lade vejret bestemme slagets gang og bare fokusere på at være der hvor man er. 
Sejler erfaring: Jeg har arbejdet på forskellige sejlskibe som skibsassistent, vagtleder og bådsmand. Jeg har sejlet mest på Atlanten, men har også brugt et års tid i det sydlige Stillehav. Og så har jeg da også haft hyre på Oslo-færgen i 20 dage (svarede til 20 sejladser mellem København og Oslo) 
Sejladsuddannelse: Kystskipper.
 

Preben Sauerberg, 71 år
Daglig beskæftigelse: Jeg har været lærer det meste af mit voksenliv, og er nu pensionist. Derfor har jeg tid til at passe Havhingsten fra Glendalough, samarbejde med bådbyggerne på værftet, arbejde sammen med museets PR afdeling mm. Desuden passer jeg et af de to skibe som jeg er medejer af. En smuk knar, som ligger i Roskilde lystbådehavn.
Familie: Jeg bor alene omgivet af gode sejlerkammerater, når vi skal på togter eller bare på kortere sejlture. Jeg har ingen børn, men mødes ofte med mange af mine tidligere elever.
Jeg er med fordi: Jeg har så meget lyst til et længere togt. 
Jeg glæder mig til: Samværet med mine sejlerkammerater ombord på Skjoldungen.
Sejlerfaring: Jeg har sejlet en del, da jeg var ung, men var dengang for optaget af andre sportsgrene.
Jeg har sejlet Sjælland Rundt adskillige gange, deltaget i mange onsdags kapsejladser i Øresund på en Nordisk Krydser og senere en Olsen 31. Mange år senere var jeg fast gast på en H-båd i Roskilde fjord. Siden 2013 har jeg sejlet Havhingsten fra Glendalough, samt museets sejlskibe hver onsdag og hver søndag. Jeg sejler sammen med mine medejere vores knar så ofte, det kan lade sig gøre, og glæder mig til at sejle en Dufour45, som jeg er medejer af.
Sejluddannelse: Jeg er befaren sejler, har taget teoretisk og praktisk duelighed og  er småbådsskipper, er bådsmand på Havhingsten samt overpakmester og med i Sekserlauget og Ranalauget.
Særlige opgaver på togtet: På togtet vil jeg deltage med min sejladserfaring og bruge energi på at sprede god stemning.
 

Palle Brogaard, 64 år
Daglig beskæftigelse: Arbejder til daglig med marin survey - hav, bølger, strøm og biologi - skipper / togtleder på havundersøgelsesskibe i Nordeuropa og ude i verden.
Familie: bor med familie i Lynæs
Jeg er med fordi: Er i Skjoldunge togtet på grund af interesse for vikingetidens navigation, historien, fortiden og -nutidens kystkultur.
Sejlererfaring: Jeg har tidligere sejlet på Havhingsten
Sejluddannelse: Er uddannet sømand og navigatør, udvidet brandslukning og førstehjælp i skibe. Forsknings / fiskeritekniker ved DHI og DTU-Aqua.

Anders Christian Thing Japsen, 28 år
Daglig beskæftigelse: Jeg er uddannet skovarbejder og tømrer, og arbejder til dagligt hos Hampus, hvor jeg bygger legepladser.
Familie: Jeg har en kone, en søn på knapt to år, og et barn mere på vej, som kommer til september.
Jeg er med fordi: Jeg tror det bliver en fantastisk tur. Jeg var også med Skjoldungen i Grønland for tre år siden, og da jeg fik tilbudt at komme med på denne tur, blev det er klart ja! Og så giver det jo også bare enormt god mening at sejle den distance, i lige netop det skib.
Jeg glæder mig til: Norge og Sverige fra kysten, og til at se hvordan skibet klare sig i de egne. Og så glæder jeg mig til at komme lidt uden for Roskilde Fjord.
Sejlererfaring: Jeg har sejlet vikingeskib siden 2013. Jeg startede med at sejle med Sif Ege i Frederikssund, og begyndte senere at sejle med Havhingsten, og var med Skjoldungen i Grønland i 2016.
Teoretiske grader: Jeg har maritimt duelighedsbevis, og er godkendt af museet som småbådsskipper, og skipper på Skjoldungen. Jeg har også en masse kurser, i blandt andet søsikkerhed, nødreperationer, og rebslageri.
Særlige opgaver på togtet: Jeg er bådsmand på Skjoldungen, hvilket vil sige at jeg har ansvaret for skib og rig.
 

Søren Jensen, 39 år
Daglig beskæftigelse: arbejder med redningshelikopter og masser af frivillig arbejde
Familie: Har en stor familie og ingen børn
Jeg er med fordi: For eventyret og min historiske interesse i det nordiske kultur
Jeg glæder mig til: Til at opleve den norske natur fra søsiden, side med et bål og en kop kaffe om aften efter en god sejl dag.
Sejlerfaring: 4 år sejlads med Havhingsten, kajak og kano instruktør. Har rejst verden rundt hvor jeg har sejlet på floder og strande.
Særlige opgaver på togtet: Altmuligmand el / navigation, madlavning, hvad der nu skal laves, dårlige vittigheder.
 

Torben Ellehøj Okkels, 63 år
Daglig beskæftigelse: Lærer
Jeg er med fordi: Det er en fantastisk måde at opleve og sanse naturen og kulturen. En dejlig måde at møde de mennesker vi sejler med og møde nye mennesker de steder vi kommer frem. En symbiose af det at sejle, delvis opleve historien og få et teamwork til at fungere, vi bliver jo helt høje, når det bare virker.
Jeg glæder mig til: Jeg ser meget frem til at opleve særligt Vestnorges natur, storslåede fjorde og skærgård, samt møde nordmænd og den maritime kultur der.
Det er skønt at få lov til at prøve kræfter med andet end Roskilde Fjord, Skjoldungen er et fint og velbygget lille skib, og så er det originale fund jo bygget i Sognefjorden, hvor vi starter. Så for 1000 år siden har andre jo foretaget en lignende rejse i originalskibet.
Sejlererfaring:Har sejlet siden barnsben, haft egen sejlbåd siden jeg var 25 år. Sejlet på verdenshavene med handelsskibe.
Teoretiske grader: Skipper og proviantansvarlig. Y3 og SRC . Erfaring som skipper på museets færøbåde m.fl. på onsdags- og søndagssejladser og en af instruktørerne på "praktisk duelighed" hold i museets både.
Særlige opgaver på togtet: Togterfaring fra Havhingsten diverse sommertogter og Skjoldungen 2016 på Grønland.

Christian Charles Schou, 50 år
Daglig beskæftigelse: Arbejder for Novozymes hvor jeg oprenser enzymer. Leger den lille kemiker med nogle meget store kolber.
Jeg er med fordi: Jeg er med fordi, jeg ikke kan sige nej til et eventyr. 
Jeg glæder mig til: Jeg glæder mig mest til de store naturoplevelser der venter. 
Sejlerfaring: Startede mit sejlerliv i fars Lynæs jolle i Kastrup havn. Og var med på farbrors Banner 28.
Teoretiske grader: Dulighed og Y3
Særlige opgaver på togtet: Min særlige opgave på togtet er at være intillegent ballast.

Claus Seneberg Nielsen, 59 år
Familie: Har tre voksne børn og to børnebørn
Jeg er med fordi: Er med for at for at være på eventyr med mine super sejler kammerater
Jeg glæder mig til: Samværet med mine sejlerkammerater ombord på Skjoldungen.
Sejlerfaring: Har sejlet i perioder siden min barndom, har sejlet vikingeskib i 5 år, har været styrmand på Havhingsten i to år. 
Tekniske grader: Yachtskipper 3 uddannet
Særlige opgaver på togtet: Skal være skipper på Skjoldugen sidste halvdel af 4. sejladsuge og hele 5. sejladsuge

Gitte Andersen, 48 år
Daglig beskæftigelse: Uddannet Planteskolegartner, massør, folkeskolelærer og Rudolf Steiner Pædagog og arbejder fuldtid med sidstnævnte.
Familie: En udeboende søn på 22 år. Bor alene i et kolonihavehus.
Jeg er med fordi: Jeg er med fordi pladsen var ledig og jeg blev spurgt. Jeg holder utrolig meget af at sejle, være på farten, være sammen med andre sejlentusiaster, og så interesserer jeg mig for fortidens måder at leve på og klare livets udfordringer. 
Jeg glæder mig til: Jeg glæder mig til at slippe fortøjningerne, hvor jeg end måtte påmønstre på sidste del af togtet, og til at mærke at eventyret begynder, til at ‘vokse’ ind i den pågældende besætning og det gode skib Skjoldungen, være i nuet - i og med naturen, havet og kysten. Jeg glæder mig til at fange fisk og andre havdyr, i det hele taget til det ‘enkle’ liv.
Sejlerfaring: Sejlet 10 år af barndommen på motorsejler, sejlet som gast på div. sejlbåde, råsejl-sejlads på Vikingeskibsmuseet gennem 7 år på henholdsvis Roar Ege, Havhingsten fra Glendalough og Skjoldungen. Sejlet recente både primært sprydstagsrigget Fr.sund-jolle og senest anskaffet egen Klegod-jolle.
Sejluddannelse: Duelighed
Særlige opgaver på togtet: Almindelig gast. Alt forfalendt arbejde

Lars Kleinschmidt Hansen
Daglig beskæftigelse: Pensionist
Familie: Ugift
Jeg er med fordi: Jeg gern vil opleve den historiske tur, møde andre "vikinger" og samarbejde ombord.
Jeg glæder mig til: Svenskekysten og til at få sejladsen til at lykkedes.
 

Mette Møller Thomsen, 57 år
Familie: Mor til fire børn
Jeg er med fordi: Jeg er meget eventyrlysten
Jeg glæder mig til: Jeg glæder mig meget til at opleve Norges natur fra søsiden
Sejlerfaring: Jeg har haft egen sejlbåd i knapt 30 år. Jeg har sejlet vikingeskib siden 2014, og har arbejdet en sæson som sejladsinstruktør på vikingeskibsmuseet.
Sejluddannelse: Y3

Morten Lynnerup, 63 år
Daglig beskæftigelse: Pensioneret luftkaptajn
Familie: Gift, tre voksne børn og en forkælet hund.
Jeg er med fordi: Ideen om at gentage Skuldelev 6's 1000 år gamle kystnære skandinavienstogt tiltaler mig. 
Jeg glæder mig til: Det lange togt for sejl og årer, naturoplevelserne, lejrlivet og samværet med fine sejlerkammerater. 
Sejlerfaring: Joller, kølbåde og råsejli laugsammenhæng
Tekniske grader: Y3, ROC
Særlige opgaver på togtet: Skipper
 

Jeppe Pedersen, 31 år
Daglig beskæftigelse: Gymnasielærer i biologi
Jeg er med fordi: Det her er en fantastisk mulighed for at få en få en fantastisk oplevelse, sammen med nogle skønne mennesker og en flot natur. Jeg har altid elsket at sejle, og dette togt giver en super mulighed for at få en masse sømil under kølen. Og en mulighed for at undersøge ens samarbejds evner og få tested de sejler egenskaber, som jeg har opnået gennem min yachtskipper uddannelse, og mange årige erfaring med råsejlere.
Sejlerfaring: Mange års erfaring med råsejlere. 
Tekniske grader: Yachtskipper uddannelse
Særlige opgaver på togtet: Jeg er derudover kommet til at sige at jeg er god til at fiske, så det bliver jeg nok nødt til at bevise 

Magnus Emil Hede, 20 år
Daglig beskæftigelse:
Sabbatår
Familie: Far, Mor, Enebarn
Jeg er med fordi: At jeg har aldrig været på togt før, og det vil jeg mægtig gerne prøve.
jeg glæder mig til: At opleve naturen, sejlerlivet og ikke mindst min medbesætning.
Sejlerfaring: 3 år i Skudelev 6 lauget, før det var jeg en landkrabbe.
særlige opgaver på togtet: Almindelig gast.