De fem vikingeskibe

I den sene vikingetid etableres et system af spærringer i Roskilde Fjord, der gør det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer.
Tre udtjente skibe slæbes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldes med sten og sænkes i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år forstærkes spærringen med endnu to skibe. Der er skabt et effektivt forsvar i fjorden.

Tusind år senere rammes en spunsvæg af jern ned i fjordbunden omkring spærringen. En af de mest betydningsfulde udgravninger i Danmark kan begynde...

Den ældste del af museet, Vikingeskibshallen, er bygget som en montre omkring de fem vikingeskibe, fundet i Roskilde Fjord. Tilsammen giver de et mangfoldigt indblik i vikingetidens maritime kultur: Skibsbygning, søfart, handel, forsvar og krigsfærd - og muligheden for at søge ud i verden og udforske nye horisonter.
En rå og enkel arkitektur sætter skibenes linjer og æstetik i centrum. Og et stort vinduesparti danner baggrund for udstillingen, der med dybe kig udover fjorden igen forbinder skibene med vandet. Oplevelsen er uforstyrret og giver rum til fordybelse og fantasi.

De omgivende, permanente udstillinger udfolder det historiefortællende fund: Hvad blev skibene brugt til for 1000 år siden? Hvilken rolle spillede de i datidens samfund? Og hvordan var livet om bord?