Skjoldungens sommertogt 2024

Skjoldungen forventer at sejle til Hedeby i Tyskland

Fra 1. juli til 27. juli

Rekonstruktionen af fragtfartøjet Skuldelev 6, bedre kendt som Skjoldungen, drager mod vikingehandelsbyen Hedeby og derefter den polske by, Swinoujscie.

Togtet forventes at vare 4 uger, hvor de frivillige bådelaugsmedlemmer drager i hælene på en af vikingetidens rejsende, den anglo-saxiske Wulfstan.

Wulfstans rejsebeskrivelse fra omkring år 890, blev nedskrevet af en nærtstående rådgiver af den engelske kong Alfred den Store efter mundtlige gengivelser fra Wulfstan, og beskriver sejladsen fra den daværende vikingehandelsby Hedeby i det nuværende Slesvig til de baltiske lande. 

Forsøg at spise som vikingerne 

På dette togt skal en håndfuld af besætningsmedlemmerne deltage i et forsøg, hvor de skal spise de samme fødevarer som vikingernes gjorde. Forsøget varer 4 dage, hvor de skal teste, hvordan deres energiniveau er, når de har spist de forskellige fødevarer, som vi ved at vikingerne havde med sig ombord. Resultaterne herfra skal bruges til at optimere publikumsformidlingens forløb 'Smag på Vikingetiden'.

Maden som de 4 besætningsmedlemmer skal leve af bliver havre, tørret kød, tørt brød / knækbrød på rug, klipfisk eller anden tørret fisk, æbler og nødder. Til morgenmad spiser de havregrød og frokosten består af de resterende madvarer. Aftensmaden spiser de som normalt på land med de andre besætningsmedlemmer.

Under forsøget skal de 4 besætningsmedlemmer notere alt hvad de indtager fra morgenmad indtil det normale aftensmåltid og derefter besvare spørgsmål om hvordan de har det, samt hvor højt deres energiniveau er. 

Førsoget skal bruges så museets publikumsformidling kan udarbejde et nyt forløb 'smag på vikingetiden', som kommer så tæt på virkeligheden for 1000 år siden. 

Rekonstruktionen

Skjoldungen er bygget som en nyfortolkning af Skuldelev 6 og blev søsat i 2012. Den første rekonstruktion, der blev bygget ud fra Skuldelev 6, var Kraka Fyr, som blev søsat i 1998.

Skjoldungen er bygget, så den både kan indgå i turistsejladserne og være grundlag for et ungdomslaug.

Skibet er bygget i fyr, med køl og stævne af eg. Delene i den indvendige konstruktion er fremstillet af fyr, rødel og birk. Årene er fremstillet af hvidgran, så de er lette, fleksible og stærke.

» Læs mere om Skjoldungen her...