Film- og TV-hold sværmer om Vikingeskibsmuseet

Det er båden Langöe, der er med i 'The Northman' og den kan nu ses på Vikingeskibsmuseet foran Café Knarr.
Det er båden Langöe, der er med i 'The Northman' og den kan nu ses på Vikingeskibsmuseet foran Café Knarr.
Udgivet 06/04-2022

Interessen for at lave film- og tv-projekter sammen med Vikingeskibsmuseet har, som så meget andet, været mindsket under corona pandemien, men blomstrer nu gevaldigt op igen.

Aktuel lige nu er den amerikanske film ’The Northman’, som museet har samarbejdet med - en fuldblods vikingesaga, der har premiere i biograferne op til Påske, med blandt andre danske Claes Bang på rollelisten.

Øget interesse for vikinger

Det har haft stor betydning for interessen for vikingerne og vikingernes skibe, at store tv-produktioner som ’Vikings’, ’Valhalla’, ’Game of Thrones’ og lignende tv-serier, der mere eller mindre har deres afsæt i vikingetiden og i vikingernes sagaer, har rullet over skærmen i hele verden.

Det har sat gang i en stor interesse for at få mere at vide om den nordeuropæiske historie, som vikingerne udspringer af, og alle aspekter omkring vikingetiden – også vikingernes skibe. Den søgen efter viden har Vikingeskibsmuseet kunnet levere mange af svarene på til de besøgende, der er strømmet til de senere år - dog med en nedgang under corona.

Flere produktionsselskaber besøger Vikingeskibsmuseet

Den samme efterspørgsel efter viden og indsigt har tv og streamingtjenesterne også noteret sig, så der bliver fulgt op med et utal af dokumentarfilm, nyhedsudsendelser og tv-shows - og det er de færreste af de produktioner, der har kunnet snige sig uden om Vikingeskibsmuseet.

”Før corona pandemien lå henvendelserne om film og tv-produktioner til Vikingeskibsmuseet rimeligt konstant på ca. 50 projekter om året. Dette blev næsten halveret under corona, primært på grund af rejserestriktioner,” siger museets TV- og Filmkoordinator Ivan Jakobsen. - ”Men vi kan nu igen se en stigende interesse fra produktionsselskaber, for at besøge os. Vi har hele vejen igennem været i kontakt med mange projekter, der bare var lagt på is og ventede indtil der igen kunne rejses”.

Ivan Jakobsen fortsætter, ”Den biografaktuelle ’The Northman’ er et godt eksempel på samarbejde. Først fik vi henvendelser om, hvad vi kunne byde ind med. Så besøgte filmens instruktør Robert Eggers museet for inspiration og viden - og efterfølgende kom nogle af filmens skuespillere på research”.

En vikingebåd med i film

Ud over viden har Vikingeskibsmuseet også en enkelt båd med i filmen. En mindre vikingebåd, bygget på Vikingeskibsmuseet som et open sourceprojekt, hvor vi delte alle processens detaljer på de social medier, så der var mulighed for at ’bygge med'. ’Langöe’ hedder båden og den tog turen frem til filmoptagelserne i Nordirland på ladet af en lastbil - men er nu retur på Vikingeskibsmuseet, hvor båden står og tager imod gæsterne hele Påsken foran museets Café Knarr.

Tour de France og andre store tv-hold

Foråret byder på mange tv-hold og primært franske produktioner er på den aktuelle liste. Om det er Tour de France, der spiller ind, kan der kun gisnes om, for umiddelbart har produktionerne i deres indhold ikke noget sammenhæng med cykelsporten.

”Det skal lige siges, at Vikingeskibsmuseet tager sig betalt for at medvirke. Den service der leveres til filmene skal indtægtsdækkes. Vi kan ikke økonomisk udhule det, der først og fremmest er vores formål, nemlig at sikre den danske kulturarv og levendegøre historien om, hvordan vikingerne forandrede verden med deres skibe. Det er formidlingen til vores mange gæster, der kommer i første række” slutter Ivan Jakobsen

Fakta:
Link til Open Source project: Gislingebåden 2016/2017: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Officiel trailer ’The Northman’ https://www.youtube.com/watch?v=jNK68_jdrWE

Museets Påskeaktiviteter: https://www.vikingeskibsmuseet.dk/om-museet/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/maerk-fortiden-paaskeferie-paa-vikingeskibsmuseet


Oprettet af Ivan Jakobsen