Følg med på årets sommertogter

Rekonstruktionen af Skuldelev 5, Helge Ask, på et tidligere sommertogt ud for Tangkrogen i Aarhus.
Udgivet 13/07-2023

I disse uger sejler flere af Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner af de 5 Skuldelev skibe på togt. Følg med i hvor de befinder sig, så du måske kan være heldig og få et glimt af dem ude på vandet eller rundt omkring i de forskellige havne.

Hver sommer drager flere at museets rekonstruktioner ud på enten kortere togter i danske farvande eller længere togter over større havstrækninger. Disse togter eller sejladsforsøg bidrager til den arkæologiske og tekniske beskrivelse af skibene ved at give os en forståelse af hvordan det rent faktisk har været at sejle i skibene. Hvilken muligheder gav disse skibes konstruktion, lasteevne, sejlegenskaber og sødygtighed for datidens transport og kommunikation? 

Derudover giver togterne os tal på skibenes præstationer, der kan sammenlignes med data fra andre skibstyper fra såvel vikingetid som andre tidsperioder og skriftlige kilders oplysninger om rejsehastighed til søs. 

Endelig bruges togterne til at optræne skibenes besætninger i at håndtere de store åbne både og udføre sikre manøvrer i næsten al slags vejr med den for længst glemte og derfor uvante enkeltråsejlsteknik. 

Det er altså nødvendigt at sejle for at kunne tolke fortidens skibes brug og betydning, ligesom man må sejle for at indøve og bevare det praktiske sømandskab, der er det nødvendige håndværk for at kunne håndtere sådanne skibe. 

De mange togter har blandt andet resulteret i hundredevis af logbogsnotater og flere spændende betragtninger om livet til søs i et vikingeskib. Logbøgerne kan læses under de enkelte togter.

» Følg med i årets sommertogter her...

Du kan være med! 

Kunne du tænke dig at gå til vikingeskib, blive en del af et stærkt fællesskab og tage på sommereventyr i historiske træbåde? Det er de frivillige bådelaug, med medlemmer i alle aldre, som står for at sejle og vedligeholde Havhingsten, Ottar, Estrid, Helge Ask, Skjoldungen og alle de andre vikingeskibe i Roskilde, og du kan være med! 

Vikingeskibsmuseets bådelaug har altid plads til flere medlemmer, der har lyst til at sejle på historiens præmisser.

» Besøg laugnet og læs mere om bådelaugene. Det er også her, man kan ansøge om medlemskab  ...