Heldagskursus i at sejle vikingeskib 10. juni

Vil du prøve kræfter med at sejle vikingeskib? Den 10. juni er der endnu engang mulighed for at deltage i det efterspurgte heldagskursus i sejlads i vikingeskib.
Udgivet 24/05-2023

Vil du prøve kræfter med at sejle vikingeskib? Den 10. juni er der endnu engang mulighed for at deltage i det efterspurgte heldagskursus i sejlads i vikingeskib.

Vikingeskibsmuseets heldagskurser er den ægte vare, hvor du sejler ud på Roskilde Fjord og får indblik i vikingeskibenes helt særlige sejlegenskaber. Der kræves ikke forudgående kendskab til sejlads med vikingeskibe for at deltage i heldagskurset.

10. juni kan du prøve kræfter med at sejle vikingeskib 

Kurset denne dag foregår i en af Vikingeskibsmuseets to rekonstruktioner af Skuldelev 6-skibet, 'Kraka Fyr' eller 'Skjoldungen'. Det originale skib er fra ca. år 1030, og kan ses udstillet i Vikingeskibshallen. 

Et heldagskursus i vikingeskibssejlads giver nye oplevelser for både den uerfarne sejler og den, der søger nye udfordringer og nye vinkler på sin sejlererfaring. Kursusdagen starter med en introduktion til de unikke skibsfund fra Skuldelev, som er udstillet i Vikingeskibsmuseets udstillingshal.

1000 år gamle kundskaber udfordrer moderne viden

I mere end 40 år har vi på Vikingeskibsmuseet bygget og sejlet rekonstruktioner af vikingeskibe. Det har giver en enorm ballast af viden og erfaring, som vi nu giver videre gennem kurser i at sejle vikingeskibe. 

Vikingeskibene sejles med et såkaldt 'råsejl', der er et nærmest kvadratisk sejl, der holdes oppe af en 'rå', en tung bom, der hejses op i skibets mast.

Det er en meget anderledes måde at sejle på, end mange kender fra bermuda- og gaffelsejl, og råsejlet adskiller sig væsentligt fra de moderne rigningstyper. Det kommer ofte bag på erfarne sejlere, der får en masse sjove 'aha-oplevelser', når de udtryk man som sejler stadig bruger, pludselig får historisk forklaring og det giver ny - og måske mere logisk - mening for mange.

Store oplevelser til søs

Oplevelserne er dog ikke forbeholdt erfarne sejlere alene. Det er nemlig ikke svært at komme i gang med at sejle vikingeskibe, og alle tager først en tørn ved årerne for at ro skibet ud af museumshavnen. Der kræves ikke forudgående kendskab til sejlads med vikingeskibe for at kunne deltage i kurset og alle kommer hjem med ny viden og erfaringer - og er i løbet af kurset også blevet en stor oplevelse rigere.

På kurset hører deltageren også om vikingeskibenes særlige konstruktion og byggemetoder, og man vil også komme til at stifte bekendtskab med de særlige materialer, som bliver brugt i rekonstruktionerne; trætjære, lindebast og hestehår.

Skibene

Kurset vil foregå ombord på enten 'Kraka Fyr' eller 'Skjoldungen'. De er begge rekonstruktioner af det originale vikingeskib 'Skuldelev 6', et fiske- og fragtfartøj fra vikingetiden.
Analyser af tømmeret i det originale skib har vist, at skibet oprindeligt blev bygget omkring år 1030 i Norge. 

» Du kan læse meget mere om det originale Skuldelev 6-skib ved at trykke her ...  

'Kraka Fyr' og 'Skjoldungen' er begge bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft med de samme metoder, materialer og værktøj, som vikingetidens bådebyggere brugte. Skibene repræsenterer dermed det tætteste vi i dag komme på at opleve vikingerne berømmede skibe. 

» Tryk her for at læse om de to rekonstruktiner af Skuldelev 6-skibet, 'Kraka Fyr' og 'Skjoldungen' ...

Der er plads til 10 kursister i vikingeskibet, og der er 2 besætningsmedlemmer om bord under hele kurset.

Heldagskurser i 2023 i 'Kraka Fyr' / 'Skjoldungen':
Lørdag den 20. maj
Lørdag den 27. maj
Lørdag den 10. juni

Pris for kursus i 'Kraka Fyr' / 'Skjoldungen':
Voksne: 1350,00 DKK pr. deltager inkl. madpakke og vand

Datoer for heldagskurser i Helge Ask
Lørdag den 17. juni

Pris for kursus i 'Helge Ask':
Voksne: 2400,00 DKK pr. deltager inkl. madpakke og vand

» Billetter kan købes på 'VisitFjordlandet's billetportal

Kurserne starter kl. 10.00 og slutter cirka kl. 16.00.

Der kræves ikke forudgående kendskab til sejlads med vikingeskibe.
Vikingeskibsmuseet tager forbehold for aflysning ved for få tilmeldte eller dårligt vejr.

Bemærk: 
Vigtigt: Af sikkerhedshensyn skal alle deltagere kunne forstå dansk eller engelsk.
- Vi forbeholder os ret til at aflyse, hvis vejret er en risiko for sikkerheden, eller der er for få tilmeldte. 
- Varighed: 6 timer
- Madpakke og en flaske vand inkluderet
- Medbring varmt tøj.
- Billetten kan ikke refunderes medmindre sejladsen aflyses. 
- Billetgebyr refunderes ikke.
- Læs mere om vores aftalevilkår.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen