Jul på Vikingeskibsmuseet

Jul på Vikingeskibsmuseet. Vi har lavet et spændende program med fortællinger og rundvisninger i hele julen.
Udgivet 01/12-2022

Er det tid til en ny juletradition? Vikingeskibsmuseet holder åbent med aktiviteter, fortællinger og rundvisninger alle dage i julen - også den 24. december.

Skibene er sat på land for vinteren, og dagene er blevet kortere og koldere. Der er tid til at samles og skabe fælles minder - og måske nye traditioner?

Museet er åbent hele julen

I julen mødes mange med familie og venner, men der er flere og flere, der bruger juledagene til at rejse og samle gode oplevelser og få nye indtryk. I gennem flere år har Vikingeskibsmuseet fået mange henvendelser fra internationale turister og danskere på besøg i Roskilde, der spørger: Er det ikke snart tid til at holde åbent hele julen? 

Første gang med juleåbent alle dage

I år bliver det første gang, at museet holder åbent for besøgende alle julens dage til glæde for turister og alle, der gerne vil indføre en ny juletradition med fælles oplevelser. Der er endda mange turister, der ligefrem mangler noget at tage sig til den 24. december, hvor næsten alt er lukket: 

"Der kommer mange turister til Danmark for at opleve vores eventyrlige jul, og de søger med lys og lygte efter åbne museer og seværdigheder i julen", fortæller kommunikationsansvarlig Rikke Johansen.
"Og vi får faktisk også en del henvendelser fra danskere, der gerne vil se skibene, når nu de har fri. Det er ofte familier, der har gæster på besøg og gerne vil vise byens berømte skibe frem eller familier, der gerne vil opleve noget sammen i stedet for bare at spise og hygge derhjemme". 

Juleprogram for både familier og turister

Derfor har museet sammensat et juleprogram, hvor der både er aktiviteter for hele familien, fortællinger om vikingernes jul og rundvisninger om de verdensberømte vikingeskibe. Vi har også åbent alle dage for juleshopping i museumsbutikken og lækkerier i Café Knarr.

Mission Valhalla - kan I hjælpe guden Tyr med at genfinde sit mistede mod?

Krigsguden er kommet i alvorlige problemer, og det kræver hjælp fra alle dygtige og nysgerrige børn, hvis hans mission skal lykkes.

I skal bruge jeres sanser, fornuft og fingerfærdighed for at klare missionen. Find koden og brug lidt moderne 'telefonmagi'. Så får I nemlig den spændende historie om, hvordan Tyr mistede sit mod, og nu ikke længere er den modige sømand, som han engang var så beundret for. 

Find så vej til missionens opgaver og del til slut jeres viden med Tyr, så han igen bliver en modig sømand.
Ved igen at bruge jeres moderne telefonmagi får I at se, om det lykkes jer at løse Mission Valhalla, og give Tyr modet tilbage.

Mission Valhalla tager afsæt i DR’s koncept, og ligesom på TV, er det børnene, der hjælper de nordiske guder og løser Mission Valhalla.

Mission Valhalla i julen:

  • I kan hjælpe Tyr med at finde sit mistede mod fra den 17. december og alle dage frem til og med den 1. januar 2023.

Fortællinger om vikingernes Jól

"Kan I mærke at det er blevet vinter og koldt udenfor? Sæt jer og hør en rigtig god fortælling. Fortællingen om, hvordan vikingerne holdt jul..."

Børnene sidder på dækket i det store skib, mens deres nysgerrige forældre står rundt om skibet, for også at kunne høre de spændende fortællinger om vikingerne Jól.

Noget er helt forskelligt fra vores fejring af julen i dag, andet kan børnene faktisk godt genkende i deres egne juletraditioner. "Tænk sig... Det er næsten, som en rød tråd fra os, her i dag, tilbage til mennesker, der levede for 1000 år siden", siger en af børnene. De andre nikker. 

Fortællingerne om vikingernes Jól er spændende, og børnene kommer hjem med ny viden. Og eftertanker om dem, der kom før os - og dem, der kommer efter.
Det er jo netop også det, som julen handler om.

Børnefortællinger om vikingernes Jól:

  • 21. og 22. december + 26. december til og med 1. januar kl. 13.00

Rundvisninger i julen

Hver dag kan I komme med på rundvisninger om de fem vikingeskibe, der er udstillet i den store museumshal. Skibene giver et mangfoldigt indblik i vikingernes verden, hvor skibene var grundlaget for samfundets udvikling. Vikingeskibene har afsløret mange ukendte sider af vikingernes maritime kunnen inden for skibsbygning og søfart, og der er ingen tvivl om, at uden skibe, ingen vikingetid!

Rundvisninger på dansk og engelsk:

  • Der er rundvisning på engelsk om vikingernes imponerende skibe hver dag kl. 11.00.
  • Frem til den 20. december kan man alle dage gå med på den danske rundvisning om de berømte skibe kl. 13.00.
     
  • På udvalgte juledage; 21., 22. december + 26. december til 1.januar, er rundvisningen på dansk om vikingeskibene flyttet til kl. 14.00 for at gøre plads til julefortællinger for børn.
  • » Tjek kalenderen for at se alt det, I kan opleve, når I besøger museet ...

Julelækkerier med smage fra vikingernes verden i Café Knarr

Vikingeskibsmuseets Café Knarr holder åbent alle dage i hele julen, så der er ingen undskyldning for ikke at gå en frisk juletur langs Roskilde Fjord – så skal lysten til julelækkerier fra Café Knarr nok hurtigt melde sig.

Caféen byder blandt andet på lækre, lune æbleskiver med hjemmelavet bærkompot og varm gløgg – både med og uden alkohol.
Gløggen kommer fra Snoremark Mjød og er en dejlig æblegløgg med tørrede tranebær og mandler.

Fra den lune café kan I også nyde en lækker 'vikinge-planke' eller en af de andre lækre frokostretter sammen med udsigten til museets juletræ og de mange træbåde, der er kommet på land for vinteren.

Langskibet Havhingsten har også taget juleklæder på, og skibet lyser smukt op med de mange lys, der virkelig fremviser skibets imponerende lange skibsskrog og smukt svungne form.

Shop lækre julegaver - også juleaften!

Du finder et stort udvalg af spændende smykker, tekstiler og lækkert, skandinavisk design i Museumsbutikken på Vikingeskibsmuseet.
Vi har også et stort udvalg af inspirerende gaver til børn samt masser af bøger og spil. 

Her kan du finde den helt særlige gave til ham eller hende, du holder allermest af. Måske bliver det familiens næste arvestykke, nyt nordisk design til de kommende generationer eller den helt rigtige, håndsmedede kniv til hjemmets håndværker.

Varerne i butikken henter inspiration i vikingetidens materialer og former, og er nøje udvalgt ud fra principper om godt håndværk og naturlige materialer.

Museumsbutikken holder åbent alle dage i hele julen, så husk, at du kan du shoppe de sidste julegaver helt til juleaften.

Åbningstider julen 2022: 

Vikingeskibsmuseet og Museumsbutikken:

Alle dage kl. 10.00 - 16.00
Også juleaftensdag, alle juledagene, nytårsaftensdag og 1. januar.

Café Knarr:
Alle dage kl. 10.00 - 17.00
Den 24. og den 31. december kl. 10.00 - 15.00

Entré: 
Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 
Voksne: 125,- 
Familiebillet (2 voksne + alle børn under 18 år): 230,- 

Hvor:
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

Var det også Jól i vikingetiden?

I vikingetiden var vinteren en helt særlig tid. Man fejrede  jul - fra sidst i december og frem til slutningen af januar.
Vikingerne kaldte det 'Jól', der egentlig bare betyder 'festligheder'. Jól var en lang række fester, der skulle sikre, at guderne fik dagene til at blive længere igen, og som skulle give solen sin kraft tilbage.

Handelsmænd og krigere kom som oftest hjem for vinteren, og man skulle ikke arbejde i marken i de koldeste måneder.
I stedet var der travlhed med at slagte de husdyr, man ikke skulle avle på. Den nyslagtede mad skulle spises, mens den stadig var god - så denne tid var ofte også fyldt med mad i store mængder. Og der var tid til at samles om langilden, hvor der sikkert blev fortalt historier fra de lange rejser.

» Vi har lagt en masse spændende viden på vores hjemmeside om vikingernes Jól. Læs med her ...


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen