Mikkelsdag er Mjødens Dag

Udgivet 30/08-2023

Traditionelt fejrede man ærkeenglen Mikael og høsten den 29. september ved at drikke mjød og spise kommenskringler. Den tradition genoptages lørdag 30. september, når der afholdes Mjødens Dag på Vikingeskibsmuseet i Roskilde i samarbejde med Foreningen Dansk Vin.

Mjødens historie

Mjød er den nordiske signaturdrik og forbindes ofte med vikingetiden og skummende ølhorn, men mange har aldrig smagt mjød eller kun en enkelt variant og tror fejlagtigt, at mjød er en sød øl. Det er synd, for mjød er en fin og raffineret vin, hvor alkoholen dannes ved gæring af honning og smagspaletten er større end man finder på vin lavet på druer.

Indtil 1770 havde man i de nordiske lande i århundreder en tradition, hvor der skulle skåles i mjød, når der var høstfest, og man fejrede Mikkelsdag den 29. september. Desværre røg Mikkelsdag og den gode tradition i forbindelse med helligdagsreformen, hvor flere gode helligdage blev rationaliseret til en enkelt – Store Bededag, hvor den gode mjød blev afløst af de varme hveder.

Mjødens Dag: lørdag den 30. september

På Mjødens Dag kan man smage på mere end 40 forskellige varianter fra syv af Danmarks prisbelønnede mjødbryggere og udveksle erfaringer.

Dagen igennem er der spændende foredrag om mjødens tilblivelse, historie, mytologi og naturligvis også om bierne, der sørger for honningen til den gode mjød. Du kan desuden være med til at kåre publikumsprisen til årets mjød.

» Læs mere om Mjødens Dag og find programmet her...

Billetter til Mjødens Dag

Køb billet til Mjødens Dag, hvor du kan smage dig gennem Danmarks bedste varianter på mjød for 150 kr. Du får 10 smagepoletter, en Mjødens Dag mulepose og adgang til en stribe spændende foredrag om mjød. Hvis du får behov for flere smagepoletter, så kan du købe dem i løbet af dagen.

Hvis du køber billet før den 23. september, deltager du i den ugentlige lodtrækning om en flaske mjød. Desto tidligere du køber billet, desto flere chancer har du for at vinde en flaske mjød fra en af de deltagende mjødbryggerier.

Kombibillet med rabat på entré til Vikingeskibsmuseet og sejlads

Kombinér dagen med et besøg på Vikingeskibsmuseet, hvor du også kan tilvælge morgensejlads på Roskilde Fjord kl. 9.30 i en af vikingeskibenes efterkommere - en nordisk klinkbygget træbåd, som er kommet på UNESCO's liste over immateriel kulturarv.

Sejladsbilletten kan købes frem til den 18. september, og de andre billettyper helt frem til den 30. september.

» Køb billet på BilletExpressen...

10% rabat i Café Knarr

Hvis du vil fuldende 'vikinge-oplevelsen', så kan det anbefales at spise frokosten i Café Knarr på Museumsøen, hvor der serveres 'Ny Nordisk Vikingemad'. Ved fremvisning af Mjødens Dag armbånd, får du 10% i rabat.

» Læs mere om konceptet 'Ny Nordisk Vikingemad' her...

Fakta om Mjødens Dag

Tid: Lørdag den 30. september 2023, kl. 9.30-17.30
Sted: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

» Du finder hele dagens program her...

Priser:
Adgang til Mjødens Dag med smagninger og foredrag: 150 kr. inkl. 10 smagepoletter og en mjødmulepose (flere poletter kan købes på dagen)
Mjødens Dag + entré til Vikingeskibsmuseet hele dagen: 260 kr. (normalpris ialt: 310 kr.)
Mjødens Dag + entré til Vikingeskibsmuseet + Morgensejlads: 435 kr. (normalpris ialt: 465 kr.)

» Køb billetter på BilletExpressen...