Milepæl er nået: 3. bedste år i Vikingeskibsmuseets historie

2023 blev besøgstalsmæssigt et godt år for Vikingeskibsmuseet. Faktisk rigtigt godt. 2023 indskriver sig som det 3. bedste år målt på antallet af gæster, der valgte at lægge vejen forbi museet.
Udgivet 08/01-2024

2023 blev besøgstalsmæssigt et godt år for Vikingeskibsmuseet. Faktisk rigtigt godt. 2023 indskriver sig som det 3. bedste år målt på antallet af gæster, der valgte at lægge vejen forbi museet. Det er flere, end i tiden før coronaen ramt museumsverdenen.

31. december 2023 kunne Vikingeskibsmuseet sætte to streger under årets besøgsresultat: Hele 179.019 billetindløsende gæster blev det til i det forgangne år.

2023: 3. højeste besøgstal i museets historie, og en 5 % stigning i besøgende, i forhold til året før coronakrisen.

På trods af en hektisk afslutning på året med stormflod i dagene lige før jul, kunne museet også notere stor interesse for at besøge museet helt frem til årets sidste dag:

”Hvis ikke det havde været for stormen Pia, der desværre tvang os til at lukke museet for gæster en enkelt dag, ja så havde Vikingeskibsmuseet haft åbent for publikum alle årets dage”, fortæller Rikke Johansen, der er kommunikationsansvarlig på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Sommeren er højsæson

Man kunne tro, at de fleste har for travlt til at gå på museum juleaftensdag, men museet var godt besøgt på den utaditionelle museumsdag. Men den vigtigste tid på året er dog stadig sommersæsonen, hvor gæsterne - foruden oplevelsen af de originale vikingeskibe og museets udstillinger - også kan sejle i traditionelle træbåde på fjorden og deltage i de mange udendørsaktiviteter.

”På en god sommerdag besøger flere end 2000 gæster museet, og over halvdelen af alle museets besøgende kommer i de hektiske sommermåneder juni, juli og august. Men vi arbejder målrettet på at tiltrække flere gæster også uden for den traditionelle højsæson, og vi kan glæde os over, at ikke bare sommersæsonen er gået over forventning, men at publikum også har taget godt i mod de initiativer, vi har sat i værk for vores besøgende i vintersæsonen”, fortæller Rikke Johansen.

Vækst i turister – og i danske gæster

Museet blev – som mange andre museer i hovedstadsområdet – ramt hårdt under coronaen. Besøgstallet raslede ned og nåede et absolut lavpunkt i museets historie i 2020 med bare 55.000 gæster. Vikingeskibsmuseet er et af de danske museer, der tiltrækker mange udenlandske gæster, og med en turistandel på 75 %, rammer internationale kriser museet ekstra hårdt.

Besøgstallet på 179.019 i 2023 er 5,34 % højere end i 2019, der ellers indtil nu har været benchmark for, hvornår museet har opnået reel genopretning efter de hårde coronaår. Det gode resultat for besøg i 2023 viser, at museet nu igen er tilbage på rette kurs.

”De fine besøgstal er en udvikling, der følger den, vi så før corona, hvor aktiviteterne og udstillingerne målrettes henholdsvis udenlandske og danske besøgsgrupper med hver deres særlige behov og ønsker som en del af museets langsigtede strategi”, siger Rikke Johansen.

Ro i maven forud for store forandringer

Den positive udvikling giver ro i maven, i en tid, hvor Vikingeskibsmuseet står over for en epokegørende forandring. Den 11. januar offentliggøres vinderen af arkitektkonkurrencen om et nyt vikingeskibsmuseum.
Projektet omfatter en ny, innovativ bygning til de uvurderlige Skuldelevskibe, en forandring af landskabet omkring museet og en transformation af Vikingeskibshallen. Det ambitiøse projekt forventes at stå færdigt i 2030 og vil ikke blot sikre bevarelsen af vikingeskibene. Der vil også blive skabt en fornyet forbindelse mellem museet, kysten og fjorden.

» Læs mere om den nye æra for Vikingeskibsmuseet i nyheden her ...

Fakta:

Besøgstal
2023: 179.019 – 12 % flere gæster end i 2022
2022: 159.916
2021: 67.971
2020: 56.450
2019: 169.947

Besøgstallet dækker over alle, der har løst billet til museets betalingsområder. De gæster, der kun har besøgt café og butik er ikke medtaget.

Fordelingen mellem danske og udenlandske gæster er 25 % danske gæster og 75 % udenlandske gæster. Fordelingen er nu igen den samme som før corona.

Vikingeskibsmuseets største besøgsår ligger tilbage i 1998 (193.774 besøgende), der var det første hele besøgsår efter Museumsøens åbning i sommeren 1997.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen