Mød træskæreren og skær dit eget navn med runer

Træskærer Sanne Seipelt i aktion på Vikingeskibsmuseet
Træskærer Sanne Seipelt i aktion
Udgivet 03/05-2024

18. maj kan man møde træskæreren på Vikingeskibsmuseet og opleve det kunstfærdige håndværk tæt på.

Mange genstande fra vikingetiden er rigt dekoreret med smukke udskæringer i træ. Det gælder også vikingeskibene, der kunne være prydet med kunstfærdige hoveder og haler. På Skuldelev 5-skibet, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet, kan man - hvis man er tålmodig - finde en lille rest af dekoration på skibets ene side.

I vikingetiden kaldte man nok de dygtige håndværkere, der kunne forvandle træ til fantasifulde og smukke figurer, for træskærere. I dag hedder det en billedskærer.

Man kan stadig blive uddannet i det ældgamle håndværk, og Sanne Seipelt, der besøger Vikingeskibsmuseet af flere omgange her i sommer, er en af Danmarks dygtigste billedskærere.

Mere om træskæreren:

Sanne Seipelt har sit eget billedskærerværksted i gården bag Roskilde Museum.
Hun har arbejdet på mange forskellige projektet på Vikingeskibsmuseet, men har også været med til at dekorere Kongehallen i Sagnlandet Lejre. 

Film om træskæreren:

» Tryk her for at se Sanne fortælle om sit arbejde. Videoen blev filmet i forbindelse med hendes arbejde på Hylestadportalen.

Mød træskæreren og skær dit eget navn med runer

For dem, der har lyst til selv at prøve kræfter med træskæring, afholder Sanne en workshop dagligt. 
Her kan du skære et navneskilt med runer på en lindetræsplade. 

Træskæreren arbejder på flotte træskærerarbejder og viser både sit håndværk og nogle af sine færdige stykker frem for museets gæster. Sanne tager også gerne en pause fra arbejde for at fortælle om sine teknikker, men faktisk er hun så erfaren, at hun sagtens kan fortælle og demonstrere håndværket samtidigt.

Det er en stor oplevelse at se, hvordan Sanne tryller kunstfærdige ornamenter frem af træet, og Sannemedbringer også en række træskærerarbejder, der er kopier af fund fra vikingetiden. 

Fakta om workshop: 

Dag: Lørdag 18. maj
Tid: 13.30
Sted: Museumsøen
Alder: 10+ år

Det er gratis at deltage, når der er købt entrébillet til Vikingeskibsmuseet. 


Oprettet af Carla Kjeldgaard Clausen