Vikingekokken fortæller og viser, hvad vikingerne spiste på de lange togter, og hvad de spiste derhjemme.
Madsvend og hovmester
Skibskokken hed i vikingetiden en madsvend (Matsveina), og ifølge gamle lovtekster skulle madsvenden på krigsskibet i land 3 gange dagligt for, at hente rent vand og lave varm mad.
I dag kaldes kokken ombord på et skib for en 'hovmester'.
Der er ingen tvivl om, at maden har været meget vigtig for søfolkene ombord på skibene, så de kunne modstå kulde og blæst, uden at blive udmattede.
Men vikingerne havde ikke adgang til de samme råvarer, som vi har i dag.
Så hvilke råvarer fandtes der i Norden i vikingetiden, hvordan tilberedte man maden over bål, og hvordan fik vikingerne maden til at holde sig god på de lange sejladser?
Kokken - eller madsvenden, som han kaldtes ombord på langskibene - skulle virkelig kunne sit håndværk, for at der ikke opstod sult eller sygdom ombord.
Mød Vikingekokken på Vikingeskibsmuseet:
28. juni til 3. juli 2021 i museets åbningstid.
Foregår udendørs.
Gratis for museets gæster.