Mød vikingetidens håndværk

Gennem hele sommeren sætter vi på skift fokus på fortidens maritime håndværk. Mød træskæreren: 12.-13. juli, 24.-27. juli, 7.-8. august, 14.-15. august, 23. august
Udgivet 10/07-2023

Fortidens spor er ofte sat af dygtige håndværkere. Gennem hele sommeren sætter vi på skift fokus på forskellige håndværk, så du kan komme tætte på historien om, hvordan Danmark blev til.

Håndværk er kunsten at lave noget med sine hænder. At forme og skabe noget, der ikke kan undværes, når man for eksempel skal bygge og udruste et vikingeskib. 

Når arkæologerne finder ting fra fortiden, er de med til at danne et billede af fortidens samfund. Hver lille genstand er en brik, der tilføjer ny viden og nye erkendelser - eller skaber undren: "Hvad mon de brugte den til?" og "Hvordan har de dog fundet ud af det?".

Håndværk vækker nysgerrighed

Det er nogle af de spørgsmål, vi oftest får fra gæsterne her på Vikingeskibsmuseet. Derfor har vi inviteret nogle af de allerdygtigste, historiske håndværkere, inden for hvert deres helt særlige felt, til at vise deres kunnen. Gennem hele sommeren vil gæster på museet derfor kunne opleve de ældgamle håndværk blive vakt til live. 

Skiftende håndværkere hele sommeren

Vi sætter fokus på de håndværk, der omgiver vikingeskibene, og som var helt uundværlige for vikingetidens søfolk. Alt efter, hvornår I besøger Vikingeskibsmuseet, kan I møde smeden, sejlmageren, træskæreren, kulsvierne eller andre maritime håndværk.

Hvornår kan I møde de forskellige håndværkere

Mød Bådebyggeren: 24. juni - 31. august
Mød vikingekrigeren: 3.-9. juli
Mød sejlmageren: 10.-16. juli
Mød smeden: 7. juli, 3.-4. august, 10.-13. august, 16.-20. august, 26.-27. august.
Mød træskæreren: 12.-13. juli, 24.-27. juli, 7.-8. august, 14.-15. august, 23. august
Mød kulsvieren: 10. - 13. august
Maritime håndværk: 17.-23. juli, 28.-2. august, 5.-6. august, 9. august, 21.-22. august, 24.-25. august

Bådebyggeren

Midt på museumsøen ligger bådeværftet. Her bygger bådebyggerne i sommerhalvåret rekonstruktioner af vikingeskibe og andre traditionelle træbåde. Duften af frisk trætjære fylder luften og lyden af bådebyggerens økse mod egetræet genlyder rytmisk over værftspladsen. 

Bådebyggerne arbejder på at rekonstruere et ægte vikingeskib, nemlig Skuldelev 5 der udstilles i Vikingeskibshallen, og hverdag kan du møde en håndværker, der fortæller og viser de særlige teknikker, vikingerne brugte, når de bygge deres imponerende skibe. 

Vi har desuden indrettet et særligt oplevelsesområde, hvor kreative børn og voksne kan teste deres bådebyggerevner i ’Byg-Båd Værkstedet´, der ligger på værftspladsen, så I kan lade jer inspirere af de rigtige bådebyggere, mens I konstruerer og bygger jeres egen båd.

Mød bådebyggerne 24. juni - 31. august

Oplev det smukke håndværk på værftpladsen, hvor bådebyggerne arbejder med vikingetidens værktøjer og byggeteknikker.  

Sejlmageren

Uden skibe - ingen vikingetid. Og uden sejl - ingen vikingeskibe! Det store, firkantede råsejl kaldes også for 'Dragens Vinge'. Det var sejlet, der førte de udsmykkede langskibe på tværs af havene.
Ikke mange ved, at det tager mindst lige så lang tid at fremstille et sejl, som det tager at bygge det skib, det skal drive fremad. Derfor genbrugte man de kostbare sejl, og sørgede for at de var velholdte og klar til togt. 

Museets nyeste vikingeskibsrekonstruktion - Estrid Byrding – skal netop sejle med et genbrugt uldsejl. I betragtning af det enorme arbejde, det kræver at producere sejl med vikingetidens teknikker, kan det at genbruge sejlet hjælpe os til bedre at forstå de ressourcer, organisation og logistik, der var nødvendig for at udruste vikingeskibe med uldsejl.

Men sejlet har brug for lidt vedligeholdelsesarbejde efter næsten 8 år på lager. Frida fra Sejlmager Hansens Eftf. og Nynne, der er skipper for Estrids frivillige besætning, er i gang med at sy alle sømmene mellem de mange stofbaner, der udgør det 45 kvadratmeter store sejl, om - en proces, der vil tage cirka to uger for to personer.

10. - 16. juli arbejder sejlmageren på Vikingeskibsmuseet

Frida er sejlmager hos Sejlmager Hansens Eftf. i Nyhavn. Du kan møde hende i bådeværftshallen, hvor hun arbejder med Roar Eges gamle uldsejl, som skal ud og sejle igen på Estrid Byrding. Sejlet er 38 år gammelt og har således overlevet Roar. Det forventes at kunne sejle mange år endnu efter en gennemgang.     

Mød smeden ved den varme esse

Man tænker måske ikke lige over det, men jern var en vigtig del af vikingetidens bådebygning. Skibenes lange planker holdes sammen med tusindvis af jernnagler, og stævn- og kølstykker er sat sammen med lange jernspigere. Smeden lavede også de mange specialiserede økser og andet værktøj, som bådebyggerne skulle bruge til at bygge skibene med.

Når vi rekonstruerer vikingeskibe på museet i dag, er det stadig med håndsmedet værktøj, der er fremstillet som nøjagtige kopier af vikingetidens bor, økser, hamre, høvle mv. Der er dog ikke behov for at smede save, for vikingerne brugte ikke sav i bådebyggeriet.

I vikingetiden stod smeden også for at fremstille våben til krigerne: Sværd, økser, pile- og lansespidser for ikke at tale om de mange 'skjoldbuler', der sidder i midten af vikingernes skjolde.

Smeden besøger Vikingeskibsmuseet flere gange i løbet af sommeren og giver et særligt indblik i den svære kunst at håndtere det rødglødende jern. I kan møde smeden på Strandengen og komme helt tæt på den komplicerede - og mystiske - smedeteknik. Måske kan I også hjælpe ved blæsebælgen, mens I får en snak om den spændende proces at smede jern til nagler og værktøj. 

Mød smeden ved den varme esse: 
7. juli, 3.-4. august, 10.-13. august, 16.-20. august, 26.-27. august

Smeden holder til i smedeteltet på Strandengen.

Figurer skåret i træ

Mange genstande fra vikingetiden er rigt dekoreret med smukke udskæringer i træ. Det gælder også vikingeskibene, der kunne være prydet med kunstfærdige hoveder og haler. På Skuldelev 5- skibet, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet, kan man - hvis man er tålmodig - finde en lille rest af dekoration på skibets ene side.

I vikingetiden kaldte man nok de dygtige håndværkere, der kunne forvandle træ til fantasifulde og smukke figurer, for 'træskærer'. I dag kan man stadig blive uddannet som billedskærer, og Sanne Seipelt, der besøger Vikingeskibsmuseet af flere omgange her i sommer, er en af Danmarks dygtigste billedskærere.

Sanne har blandt andet skåret en imponerende kopi af Hylestadportalen fra Hylestad gamle stavkirke i Norge. Portalen genfortæller episoder fra sagnet om Sigurd Fafnersbane, og de mange snørklede og finurlige (og uhyggelige) scener kan ses på den færdige portal, som udstilles i billedskærens værksted.

Du kan fordybe dig i det unikke håndværk og møde billedskærer Sanne Seipelt:
12. - 13. juli, 24. - 27. juli, 7. -8. august, 14. - 15. august, 23. august


Sanne Seipelt er uddannet billedskærer i Tyskland og har i dag sit eget billedskærerværksted i Roskilde

Du kan se en film om Sanne arbejde med Hylestadportalen. Videoen kan ses på Vikingeskibsmuseets Facebook side ved at trykke her. 

Mød kulsvierne

10. - 13. august kan du møde kulsvierne på Vikingeskibsmuseet. De viser det ældgamle håndværk med at fremstille trækul og udvinde trætjære.

Trækul fremstilles af træ, som afbrændes i en lukket mile. Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Derefter udvikles brændbar luft, som optages i kullet. Trækul er nærmest et superbrændsel sammenlignet med almindeligt brænde. Trækul er en forudsætning for blandt andet smedens arbejde i smedeessen, da almindeligt træ ikke kan nå op på de høje temperaturer, som afbrænding af trækul kan.

Råmaterialet til fremstilling af trækul og trætjære er harpiksholdigt fyrretræ fra træets stammer, grene og rødder, som kløves til småpinde og stables omhyggeligt. Hele milen dækkes med tørv og antændes, og den skal passes konstant i flere døgn, mens den brænder. 

Trætjære er et af de ældste træbeskyttelsesprodukter mennesket kender, og visse former for tjære blev fremstillet allerede i stenalderen. Det udvindes af de harpiksstoffer, som træerne selv producerer for at beskytte sig mod bakterier og svampe. Mange forskellige slags træ kan bruges, men fyrretræ er et af de bedste til fremstilling af tjære.

Oplev kulsvierhåndværket 10. - 13. august 

Kulsvierne opbygger trækulsmilerne i løbet af onsdag den 9. august, og brænder trækul i milerne fra torsdag den 10. til søndag den 13. august.

Det er en oplevelse, der ikke kan beskrives, når kulsvierne åbner milerne og det sorte guld dukker frem af os og røg.
I løbet af kulsvierdagene vil det være muligt at deltage i opbygningen af mindre miler og få en snak med de erfarne kulsviere.

Maritime håndværk

Når man skal sejle vikingeskibene er der brug for mange meter tovværk. Faktisk sejler Vikingeskibsmuseets langskib Havhingsten med hele 2 kilometer håndlavet tovværk. Så der er ingen tvivl om, at det at kunne fremstille tov af en høj kvalitet har været vigtig, når vikingerne skulle udruste deres skibe.

Men det har også været vigtigt, at alle om bord på et skib kunne lave mindre reparationer og vedligeholdelse af skibets tovværk, for det har krævet daglige eftersyn og mindre justeringer for at sikre, at tovværket ikke blev nedbrudt og blev ødelagt.

Faktisk har de fleste mennesker i vikingetiden nok kunnet mange håndværk til husbehov. Det har været nødvendig, når de daglige opgave skulle løses, og der var langt til de omrejsende håndværkeres næste besøg på gården eller langt til den nærmeste handelsby, hvor håndværkerne holdt til og havde deres værksteder.

Maritime håndværk på Strandengen: 17.-23. juli, 28.-2. august, 5.-6. august, 9. august, 21.-22. august, 24.-25. august

De maritime håndværkere beskæftiger sig med forskellige typer af håndværk. Du kan orientere dig på tavlen ved billetsalget, når du ankommer. 

Besøg Vikingeskibmuseet i sommer

Åbningstid
Vikingeskibsmuseet er åbent alle dage 10 - 17

Entré til Vikingeskibsmuseet
Rundvisninger og aktiviteter (ikke sejlture) er inklusiv i entrébilletten til Vikingeskibsmuseet.
Familiebillet (2 voksne og børn under 18 år): 300 DKK
Voksne 160,00 DKK
Børn under 18 år har gratis adgang til Vikingeskibsmuseet.

Sæsonkort 
Køb sæsonkort for 180 DKK, og kom gratis ind hele året.
Sæsonkortet giver adgang for en voksen med ledsagende børn under 18 år i hele 2023.

Flere sommeraktiviteter på Vikingeskibsmuseet frem til 31. august 2023:

Sommeraktiviteter på Vikingeskibsmuseet 24. juni til 31. august 2023:

Familierundvisninger:
Alle dage: 12.30 og 14.00
Varighed: ca. 45 minutter
Sprog: Dansk og engelsk
Mødested: Strandengen
Familierundvisningerne er gratis, når der er købt entrébillet.

Vikingelege 
Prøv-selv aktiviteter: Alle dage 10 – 17

Gå ombord i langskibet
Vikingeskibet er åbent for besøgende 10 – 17

Viking Talk på Strandengen
Varighed: ca. 20 minutter
Sprog: Engelsk/dansk
Mødested: Strandengen

Rundvisninger 24. juni - 31. august
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
12.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
14.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)

» Tryk her for at læse mere om de forskellige rundvisninger ...

Byg båd-værksted på Bådeværftet:
Byg og test - er dit skib sødygtigt?
Værkstedet er åbent alle dage 10.30 – 17.00.
Du må bygge alle de både, du vil, når der er købt entrébillet.

» Tryk her for at læse mere om Byg båd-værkstedet ...

Sejladser
Vi tilbyder sejladser i traditionelle, nordiske træbåde på Roskilde Fjord.
Sejlturene kræver særlig billet.

» Tryk her for at læse mere om sejlturene, og om hvordan man køber billet ...