Søsætning af nybygget storbåd lørdag den 14. april

Færøsk storbåd - en teinæringur - bygget på Vikingeskibsmuseet
Udgivet 04/04-2018

Den 14. april ryster vi for alvor vinteren af os, og bliver for alvor klar til en ny sejlsæson, når Vikingeskibsmuseet seneste tilføjelse til den store bådsamling - en nybygget, færøsk storbåd til hele 20 roere - bliver navngivet og søsat.

Duften af tjære i næsen og en summen af liv og aktiviteter på Museumsøen. Det er sikre forårstegn på Vikingeskibsmuseet, og nu er det lige ved, at vikingeskibene skal i vandet igen! 

Den 14. april ryster vi for alvor vinteren af os, og bliver for alvor klar til en ny sejlsæson, når Vikingeskibsmuseet seneste tilføjelse til den store bådsamling - en nybygget, færøsk storbåd til hele 20 roere - bliver navngivet og søsat. Samme dag er de mange vikingeskibe også klar til at komme tilbage i deres rette element.

Vinterens arbejde skal stå sin prøve

Hvad den nybyggede båd kommer til at hedde er en velbevaret hemmelighed, der først afsløres på dagen. Men selve bådtypen kaldes på færøsk en en 'teinæringur' - oversat til dansk betyder det en 'ti-åring' - altså en båd med 10 årer i hver side. Båden er bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft og skal bruges til at sejle museets gæster ud på fjorden. 

Det er nu snart et år siden, at den færøske bådebygger Hanus Jensen og museets bådebygger Asger Rørdam begyndte på den næsten 15 meter lange båd, der er den første af to ens både, der bygges for at Vikingeskibsmuseet kan udvide antallet af gæster, der kan få muligheden for at stikke til søs, som en del af museumsbesøget. Faktisk er arbejdet på den næste færøske storbåd allerede i fuld gang, og arbejdet kan følges hen over sommeren i værftshallen. 

Teinæringerne bygges på klamp, det vil sige helt uden tegninger og skabeloner. Det er en nordisk byggemetode, der kan spores helt tilbage til dengang, vikingerne byggede deres skibe for 1000 år siden. Bådebyggerne skaber bådens form alene ud fra deres erfaringer med lignende både med baggrund i færøsk bådebyggertradition, godt håndværk og et skarpt øjemål!

Fællesskab og rå muskelkraft M/K

Weekenderne i april måned er lig med arbejdsdage for de mange frivillige bådelaugsmedlemmer, der vedligeholder og sejler Vikingeskibene. Og på lørdag den 14. april kulminerer de mange arbejdstimer med den længe ventede søsætningsdag, hvor Vikingeskibsmuseets frivillige bådelaug - ved fælles hjælp og rå muskelkraft - søsætter vikingeskibene. 

Program for søsætningsdagen den 14. april: 

  •  Kl. 10 - 14: Museets frivillige bådelaug sætter både i vandet hele dagen.
  • Kl. 13.00 (ca.): Havhingsten Fra Glendalough - det 30 meter lange krigsskib - søsættes.
  • Kl. 14.00: Borgmester Joy Mogensen navngiver den nybyggede Teinæring hvorefter den søsættes.

Alle er velkomne!

Bådelaugsmedlemmerne begynder søsætningen kl 10.00.
Havhingsten Fra Glendalough søsættes ca. kl. 13.00.
Den nybyggede Teinæring navngives og søsættes kl. 14. 

» Læs mere om byggeriet af Teinæringene her...