Ro ud på fjorden i vikingeskibenes efterkommere

Her går turen ud på fjorden i færøbåden 'Storkjoven', der er en teinæring fra Mykene på Færørerne, bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft i 2018. Båden har plads til hver 20 gæster og to sejladsinstruktører.
Udgivet 25/06-2021

Som det eneste sted i verden kan I på Vikingeskibsmuseet gå direkte fra de 1000 år gamle vikingeskibe i Vikingeskibshallen, og ud på museumsøen og ombord i vikingeskibenes efterkommere - de traditionelle nordiske træbåde - der, nu tusinde år senere, er bygget efter samme principper og metoder, som vikingerne brugte.

'Geirfuglen' hedder en af de smukke træbåde, der ligger klar til at give museets gæster store oplevelser på Roskilde Fjord. Båden er en type, der kendes fra Færøerne, hvor den blev brugt til fiskeri og transport mellem de vindblæste øer midt i Nordatlanten. Båden repræsenterer det der kaldes 'nordiske, klinkbyggede både', og den er en del af de traditionelle både, der har rødder i vikingetidens bådebygning.

- "Det er fantastisk hvert år, når sejlsæsonen begynder", fortæller sejladsansvarlig, Tom Nicolajsen: "Vi ved, at rigtig mange gæster, vi har sejlet med, aldrig glemmer det igen, og endda beskriver turen i museets træbåde, som et absolut højdepunkt i deres ferie". 

Flydende formidling

På Vikingeskibsmuseet bliver bådene brugt til at vise udviklingen i håndværket genne 1000 år - men ikke mindst til at blive brugt af gæster, der får en museumsoplevelse, de måske aldrig havde drømt om. 

For her er der ikke noget 'forlorent', båden sejler ikke på skinner - som nogle gæster indimellem tror. Nej, det er en ægte oplevelse, hvor deltagerne ombord alle er del af at få oplevelsen til at lykkes, og to ture er aldrig de samme. 
Vejr og vind skifter. Nogle ture er i magsvejr, hvor båden roligt vipper let i de små bølger, mens andre ture er i høj fart, hvor båden glider over bølgerne med vindens hastighed.

Vindens kraft må vente lidt endnu

Og netop denne afhængighed af omgivelserne - vejret og de andre i båden - har ikke forandret sig siden vikingerne sejlede havene tynde. blæsten i håret og solen på kinderne giver følelser, der går som en linje lige tilbage til gasterne ombord på vikingeskibene. Her kommer vi ikke fortiden mennesker nærmere, for her er alt, som for 1000 år siden.

Ro ud på fjorden 

I år tilbyder Vikingeskibsmuseet igen daglige ro-ture på fjorden hver dag i skolesommerferien og helt frem til 31. august 2021. 
Hele familien kan deltage, men man skal være fyldt 4 år før man må komme med ud på fjorden.
Billetter købes på dagen i museets billetsalg.

» Læs mere om de daglige sommer ro-ture her ...
 


Oprettet af Rikke Johansen