Sikring af vikingeskibene sat på finansloven 2017

Udgivet 22/11-2016

Udgivet: 22. November 2016

Næste års finanslov støtter sikringen af de 1000-år gamle vikingeskibe, som i dag står i den stærkt forfaldne Vikingeskibshal.

Fredag 18. november indgik regeringen (V) forlig med sine aftalepartnere (LA, K, DF) omkring finansloven 2017. 

På aftalens side 28 står følgende:

- Aftaleparterne er enige om, at det er vigtigt at sikre vikingeskibene på Vikingeskibsmuseet i Roskilde for eftertiden. Aftalepartnerne vil derfor drøfte, hvordan bevaringen af vikingeskibene kan sikres for fremtidige generationer. 

"Det er med stor glæde, vi konstaterer, at der er bred politisk opbakning og vilje til at sikre vikingeskibene", siger Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen. "Det vil helt sikkert hjælpe os ud af det dødvande, vi har stået i de seneste 15 år. Vi er meget lettede."

Læs aftale om finansloven 2017.

Baggrund:

Konstruktionsfejl, manglende vejrbestandighed og ikke mindst stormfloden i 2013 har resulteret i, at den fredede Vikingeskibshal, som ligger på kanten af Roskilde fjord, i dag er i en ringe forfatning. Betonen smuldrer, det bærende jernskelet ruster og membranen, der skal holde vandet ude er gået i stykker. Senest har en rapport fra Teknologisk Institut i sommeren 2016 konkluderet, at Vikingeskibshallens levetid er kortere end 10 år.

Trods en mangeårig målrettet indsats er det ikke lykkedes Vikingeskibsmuseet at rejse penge til en gennemgribende restaurering af bygningen og dermed sikre trygge rammer for de 1000-år gamle skibe, som hallen er bygget til at beskytte, og som er en vigtig del af Danmarks kulturarv. 

I januar 2016 stillede Dansk Folkeparti forslag om, at afsætte 100 mio. kroner på den kommende finanslov og således komme skibene og museet til undsætning. Et forslag, som Socialdemokratiet i efteråret 2016 også tilsluttede sig og nu også regeringen og dens øvrige aftalepartnere. 

Læs mere om Vikingeskibshallen og Museets Helhedsplan.


Oprettet af Lisbeth Weichel