Vinterferie - Vikingeskibet er ladet med…?

Der er masser af spændende oplevelser og aktiviteter for hele familien på Vikingeskibsmuseet i vinterferien 11. - 26. februar 2023.

Vikingernes skibe er kendt over hele verden. De tillod skandinaverne at rejse længere end nogensinde før, og sætte deres aftryk på verdenshistorien, hvad enten de drog på plyndringstogt eller på eventyrlige handelsrejser.

I vinterferien kan du komme helt tæt på vikingerne som handelsmænd. Tag med på familierundvisning, og hør om den norske høvding Ottar og handel i vikingetiden.

Du kan også høre om marinarkæologernes arbejde med udgravning af skibe, stenalderbopladser og hvad der ellers findes i farvandene omkring Danmark. De fem Skuldelev skibe udstillet i Vikingeskibshallen ville ikke have set overfladen, hvis ikke vi havde haft dygtige marinarkæologer.

Hver eftermiddag hele vinterferien åbner farveværkstedet. Her kan du farvelægge flotte vikingemotiver med vikingetidsmaling, som handelsmænd bragte til Skandinavien fra fjerne lande.

Det er også muligt at opleve museet på egen hånd. For 25 kr. kan du købe en oplevelsesrejse rundt på museet i form af et opdagelsessæt, der ved turens afslutning udløser en præmie.

Tag med på handelstogt - rundvisning for hele familien

I vikingetiden opstod de første byer i Danmark. Her blev handlet eksotiske varer fra fjerne egne.

Tag med på familierundvisningen, hvor I kommer med på togt med stormanden 'Ottar' på hans rejse fra det nordlige Norge til handelsbyen Hedeby i det sydlige Danmark. Hvad mon han har med i sit store handelsskib?

Alle deltagere i rundvisningen inddrages i fortællingen og bliver en del af historien om vikingernes togter til fremmede kyster, som fortælles af museets engagerede guider.

Familierundvisningen starter kl. 11.30.

Fund fra havets bund

Du kan desuden komme helt tæt på fortiden og med bag kulissen i marinarkæologens værksted. Her kan du høre om, hvordan museets marinarkæologer arbejder, ligesom det vil være muligt at se og røre nogle af de fund, som er blevet udgravet fra havbunden omkring Danmark. Uden marinarkæologernes arbejde, ville vi mangle viden om vikingernes handelskultur.

I marinarkæologens fodspor starter kl. 12.30

Farverige vikinger

Vikingerne var virkelig glade for farver – tænk bare på de bemalede skjolde, de stribede sejl og de farverige skibssider. På værkstedet arbejder vi med vikingernes pigmenter og motiver, når vi blander vores egen maling og eksperimenterer med de flotte farver.

Farveværkstedet har åbent fra kl. 14.00 til 15.30.

Rejs Ud – oplevelsesrejse på egen hånd

Vil du være fortidsdetektiv? Når man skal finde ud af noget om fortiden, må man ofte kigge på de ting, fortidens mennesker har efterladt sig - for man kan jo ikke spørge nogle, der levede for 1000 år siden. 

På Vikingeskibsmuseet kan du se fem rigtige vikingeskibe, som blev brugt til krig, fiskeri og handel af vikingerne, og ligesom de forskere, der undersøger ting fra gamle dage, kan du finde ud af en masse om vikingernes skibe og sejladser ved at kigge grundigt på de gamle skibe. Så får man nemlig øje på små, skjulte spor, der gemmer på store hemmeligheder.

Skibet er klar, og kursen sat mod spændende opgaver - vi ønsker go' vind på rejsen rundt på museet!
Køb opdagelseshæftet i Museumsbutikken og start rejsen rundt på Vikingeskibsmuseet, hvor I blandt andet skal finde skjulte detaljer på vikingeskibene, klæde jer som sømænd, skrive med runer og meget, meget mere. Når I har fundet de 10 poster og løst alle opgaverne, er der en flot præmie for et veludført togt!

Opdagelsessættet inkl. en flot præmie koster 25,00 kr.

Digitale fordybelser – Audioguide og MuseumsMysteriet

På Vikingeskibsmuseet kan I også lytte jer til flere spændende historier om vikingernes skibe og sejladser i museets audioguide, der er tilrettelagt, så hele familien kan være med. Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige 'spor', der passer til alder og den tid man har til museumsbesøget.

I kan høre fortællingerne via museums-app’en ’Useeum’ på jeres egne smartphones. App'en er gratis at downloade.

I kan også prøve kræfter med det digitale spil MuseumsMysteriet, hvor I skal hjælpe med at stoppe en fæl museumstyv ved at løse gåder og finde ud af, hvad tyven pønser på at stjæle fra museet.

Udstillinger for alle

I den interaktive udstilling ’Stig ombord’ kan I gå ombord på et vikingeskib og få oplevelsen af at være på en foranderlig sørejse over åbent hav. Skibene er fuldt udrustede til krigstogt og handelstogt. Kig i skibskisterne og se, hvad vikingerne havde med på deres lange rejser.  

I museets underetage vises i øjeblikket to særudstillinger. ’I vikingernes kølvand’ fortæller historien om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.

Udstillingen ’I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644’ fortæller den dramatiske historie om det skæbnesvangre søslag i 1644, hvor den danske flåde led et svigende nederlag og 3 skibe blev sendt til havets bund. Vikingeskibsmuseets marinarkæologer har undersøgt resterne af de sunkne skibe, så vi i dag har et langt bedre billede af, hvad der skete med skibe og besætning.

Café Knarr

Her serveres mad, der er tilberedt efter principperne i 'Ny Nordisk Vikingemad'. Vi benytter os af de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg.

Når sulten melder sig, kan I nyde en pause i hyggelige og varme omgivelser i caféen.

Museumsbutik

I Museumsbutikken findes et stort udvalg af smykker, tekstiler og brugsgenstande i nordisk design og med inspiration fra vikingetiden. Vi lægger vægt på godt håndværk og naturlige materialer.

Vi har også spil, legetøj, byggesæt og spændende litteratur, til både børn og voksne og fagligt interesserede, med fortællinger og sagaer fra vikingetiden og faglig viden om den nordiske maritime kultur.

Vinterferie 2023

Aktiviteterne er tilrettelagt for familier med børn i alderen 6-14 år og foregår indendørs i Vikingeskibshallen.

Åbent dagligt: 10.00 - 16.00

10.00 - 16.00: Rejs Ud - oplevelsesrejse på egen hånd (opdagelsessæt+præmie 25 kr.)
11.00 - 11.45: Rundvisning på engelsk
11.30 - 12.00: Familierundvisning på dansk
12.30 - 13.00: I marinarkæologens fodspor
14.00 - 15.30: Farveworkshop

Entré: 
Familiebillet for 2 voksne og alle børn under 18 år: 230 DKK
Voksne: 125 DKK
Sæsonkort: 180 DKK
Børn 0-17 år: Altid gratis entré

Vikingeskibsmuseet i Roskilde: 
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, tlf.: 46 300 200