Berlin bød Havhingsten velkommen med manér

Havhingsten roede lørdag den 6. september gennem Berlins centrum.
Udgivet 06/09-2014

Tusindvis af Berlinere og turister klappede Havhingsten gennem et solbeskinnet Berlin.

Lørdag den 6. september 2014 roede Havhingsten gennem Berlins centrum

Lørdag morgen starter stille - og tidligt - i Berlins Vest Hafen for de 60 mænd og kvinder fra Havhingstens bådelaug, der i går nat ankom til den tyske hovedstad.

Den 30-meter lange rekonstruktion af det originale vikingeskib Skuldelev 2, 'Havhingsten fra Glendalough' ligger ved den høje kaj i 'Becken 1' i den enorme flodhavn i Berlins vestlige bydel. Besætningen bydes velkommen af Vikingeskibsmuseets bådebyggere, der har gjort Havhingsten klar til den store dag på floden Spree.

Så er der afgang

"Hør efter" råber skipper Carsten Hvid, for at overdøve det høje lydniveau, der naturligt fremkommer, når 65 mennesker taler med hinanden. Så er der helt stille; "Vi har en spændende dag foran os. Men også en dag, hvor vi skal skal være 100 % årvågne. Der er stærk strøm, lave broer og masser af skibstrafik, så det gælder om at være klar." siger skipper og fortsætter: "Vi har løsnet Havhingstens høje stævne, så vi kan fjerne dem, når vi skal under de lave broer. Så er vi helt klar inden det går løs i formiddag på roturen tilbage gennem centrum".
Havhingsten skal hurtigt fra Vest Hafen ud til Ost Hafen, hvor turen er planlagt til at begynde. Det skal ske tidligt, inden byen vågner, så dagens første etape bliver et slæb bag en lille flodslæbebåd.

Havhingsten glider roligt gennem det stille vand de ca. 10 kilometer til Ost Hafen, hvor besætningen slipper slæbetrossen og lægger årerne ud. Kl. 9.30 runger plasket af de mange årer under Treptower Brücke, Turen gennem Berlins centrum er begyndt.

Mange tilskuere er på plads allerede tidlig formiddag

Herude er der god plads på begge sider af floden Spree. Voksne og børn cykler langs kajen og forsøger at holde trit med Havhingsten. "Hvor stopper skibet, så vi kan se det tæt på?" spørger de Vikingeskibsmuseets medarbejdere. Der bliver flere og flere. Familier med børn i vikingtøj og flotte hjelme cruiser ved siden af skibet i åbne sportsvogne.

Havhingsten ror under den imponerende bro 'Oberbaum Bücke', og nu snævrer havnearealerne ind til smalle stier langs den brede flod. Det bliver sværere at komme frem, her er tæt af nysgerrige mennesker, der kan se Havhingsten lægge til ud for Berlins nye, store 'Arena O2

Tilskuerne er begejstrede: "Der er så spændende, at I kommer til Berlin" og "Vi har tænkt os at følge med jer hele dagen til Schiffsbauerdamm", siger de. Andre fortæller, om hvordan de fulgte med i Havhingstens togt til Irland og retur i 2007 - 2008. En dame fortæller smilende: "Vi besøgte museet i Roskilde, da drengene var små. De var så begejstrede for sejladsen og værkstederne!" Bag hende står to store teenagedrenge og ser lidt forlegne ud, mens de piller ved deres smartphones og uploader billeder af langskibet.

Besætningen går ombord igen og tilskuerne får sig en kæmpe overraskelse. Skipper giver kommandoen "Hvil på årerne", "tre - to - en" lyder det fra midtskibet og så bryder alle besætningsmedlemmerne ud i et kæmpe Havhingstebrøl. Det gipper i publikum, der returnerer med klapsalver. Turen går videre.

Stop i Berlins historiske havn

Næste stop er i den smukke 'Historischer Hafen' med de mange gamle flodbåde. Broer og bolværk er tætpakket med tilskuere, nu er her flere tusind berlinere ude for at opleve Havhingsten. De er kommet netop hertil for at se skibet gå gennem slusen og det er et rent tilløbsstykke. Fra Mühlendamm Brücke er der god udsigt og nu så umuligt at komme frem, at en demonstration næsten går i opløsning, fordi deltagerne lige skal se det sjældne syn af et vikingeskib i Berlin.

Havhingsten ror under broen og menneskemængden løber til den anden side, tværs over den brede boulevard. Trafikken stopper. Her bliver det virkelig tydeligt at skibet nærmer sig centrum: Havhingsten passerer lige forbi Berlins Domkirke.

Tusindvis af tilskuere ser til fra fyldte broer

Her ved 'Museum Insel' ligger broerne tæt. Alle er de fyldt med tilskuere, og folk med store kameraer løber langs flodens bred. Den sidste bro skal passeres. Det kommer flere og flere folk til. De venter og kigger. Så kommer de to politibåde, der sørger for fri passage til Havhingsten, men skibet er stadig ikke at se. Vi venter. Publikum spørger "Skibet kommer da hertil ikke?". Vi står tættere og tættere. Så dukker forstævnen op - nu prydet med sin gyldne stævnfløj til ære for dem mange fremmødte.

Den sidste bro er passeret, stævnene klarede turen, skipper ånder lettet op. Alt gik godt.
"Tre-to-en" lyder det fra midtskibet og dagens største brøl runger mellem Spreeflodens høje sider.

Fakta om Havhingstens besøg i Berlin

Havhingsten er på besøg i Berlin for at skabe opmærksomhed omkring åbningen af Vikingeudstilling 'Die Wikinger', der er er skabt i et samarbejde mellem Museum für Vor- und Frühgeschichte i Berlin, British Museum i London og Nationalmuseet i København.

Vikingeskibsmuseet viser i forlængelse af 'Die Wikinger' udstillingen 'Schiffe der Wikinger', der tager udgangspunkt i fundet af de fem vikingeskibe fra Roskilde Fjord og de mere end 50 års arbejde med at bygge og sejle rekonstruktioner af vikingeskibe. I udstillingen skal der bygges en rekonstruktion af en mindre båd fra vikingetiden. Begge udstillinger vises i udstillingsstedet Martin-Gropius-Bau i Berlin fra 10. september 2014 til 4. januar 2015.
Udstillingerne åbnes den 9. september af Hendes Majestæt Dronningen og Tysklands Forbundspræsident, Joachim Gauck, der sammen også besøger Havhingsten. Dronningen var 'gudmor' ved Havhingstens søsætning i 2004 og har siden sejlet med skibet flere gange, senest i 2012. Dronningen og Forbundspræsidenten modtages af Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen og Skipper Carsten Hvid.

Havhingsten holder åbent skib ud for adressen ’Schiffbauerdamm 19’ fra den 7. – 14. september dagligt kl. 10.00 – 19.00, dog ikke tirsdag den 9. september, hvor skibet er lukket for publikum fra kl. ca. 13.00 i forbindelse med Hendes Majestæt Dronningens og Tysklands Forbundspræsident, Joachim Gaucks besøg på skibet.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen