Marinarkæologerne finder en 'Delfin'

Udgivet 24/09-2020

Marinarkæologerne har gjort et spændende fund af en 'Delfin'. Sådan kaldes de to hanke, der sidder øverst på en kanon. Delfinen er i bronze og er - som resten af genstandene fra skibet - stærkt påvirket af brand.

Vikingeskibsmuseets marinarkæologer er i disse dage ved at undersøge et stort skibsvrag i Femern Bælt. Skibet er formodentlig det danske orlogsskib, DELMENHORST, der udbrændte og sank under Slaget i Femern Bælt i 1644.

Ugens bedste fund er en såkald 'Delfin' - en af de to løftehanke, der sidder øverst på en bronzekanon. Delfinen er smukt udformet, som en delfin eller et andet 'havmonster'. 

Delfinen blev fundet mellem resterne af skibets bundplanker og ballaststen. 

Stumper af itusprængte bronzekanoner glimter som guld

De mange stykker af bronzekanoner ligger spredt ud over skibsvraget og glimter som guld, mellem de forkullede vragdele.
Og netop fundet af resterne af bronzekanonerne er et stærkt bevis på at det er et orlogsskib, som marinarkæologerne nu har fundet.

Skibet er formodentlig Delmenhorst, det sidste af de tre forliste skibe fra ’Slaget i Femern Bælt’ 13. oktober 1644.

Placeringen af de smeltede bronzeklumper vil også kunne være med til at endeligt fastslå, at der er tale om Delmenhorst, da man har viden om, hvor mange bronzekanonner orlogsskibene var bestykket med, og hvor i skibet de var placeret.

Vi har fundet en meget spændende artikel fra Dansk millitærhistorisk Selskabs webside, charkoten.dk, hvor man kan fordybe sig i kanonstøberi på Christian 4 's tid...


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen