Ny besætning er ankommet

Mindre end et døgn efter Havhingstens ankomst til Kyleakin på Isle of Skye ankom de besætningsmedlemmer, som skal tage over og sejle skibet de næste tre uger på forsøgssejladsen fra Roskilde til Dublin.

Godt 20 gaster står af på halvvejen og rejser hjem i dag 26 dage efter afgangen fra museumshavnen i Roskilde. Og lige så mange nye kræfter er kommet til Skotland for at tage over. Omkring 40 besætningsmedlemmer er med på hele forsøgssejladsen.

Når skibet sejler, består besætningen på Havhingsten af godt 60 personer med vidt forskellige kompetencer, men fælles for gasterne på denne sejlads er, at de alle har gennemført en lang række testsejladser og sikkerhedsøvelser med Havhingsten. Mange har været del af projektet helt tilbage fra søsætningen af Havhingsten i 2004.

Tre krav til gasterne

Prøvesejladserne de seneste tre år har ikke kun været en test af Havhingsten, men også af hver enkelt person for at se, om han eller hun passede ind i det hold, der i dag sejler Havhingsten.

Kravene til gasterne har været sømandsskab, fysisk og psykisk udholdenhed og sociale kompetencer. Det har derimod ikke haft betydning, hvilket køn gasten er. Der bliver stillet de samme krav og forventninger til kvindelige såvel som mandlige gaster på skibet. Omtrent en fjerdedel af besætning er kvinder. Og det har gennem årene vist sig at være helt uproblematisk, selv om det er mest sandsynligt, at der ikke har været kvindelige besætningsmedlemmer på krigsskibene i vikingetid.

Rystet godt sammen

Med vind fra syd i dag og i morgen ser det ikke ud til at Havhingsten kommer videre på sin færd mod Dublin det næste døgn. Derfor er der god tid for besætningen til at blive rystet sammen på ny med de gaster, som tager over på anden halvdel af togtet. Og tid til at få sagt ordentligt farvel til dem, der skal rejse hjem.

Og at dømme efter stemningen på havnen i Kyleakin er alle nye gaster mere end glade for at skulle ud at sejle, så snart vinden er til det. Nogle har dog – med et smil om munden – beklaget sig over, at Havhingsten er nået helt til Isle of Skye, hvilket efterlader knapt 300 sømil til Dublin.