Jul på Vikingeskibsmuseet

Er det tid til en ny juletradition? Vi har lavet et spændende program med fortællinger og rundvisninger i alle adventsweekenderne og i dagene mellem jul og nytår.

Jól på Vikingeskibsmuseet

Skibene er sat på land for vinteren og dagene er blevet kortere og koldere. Det er tid til at samles med venner og familie og skabe minder, der kan holde en livstid ud.
På Vikingeskibsmuseet er der julehygge i hele december - og vi har krydret med særligt gode børneoplevelser i adventsweekender og i juledagene.

Jól - tid til at samles

I vikingetiden var vinteren en helt særlig tid. Man fejrede  jul - fra sidst i december og frem til slutningen af januar.
Vikingerne kaldte det 'Jól', der egentlig bare betyder 'festligheder'. Jól var en lang række fester, der skulle sikre, at guderne fik dagene til at blive længere igen, og som skulle give solen sin kraft tilbage.

Handelsmænd og krigere kom som oftest hjem for vinteren, og man skulle ikke arbejde i marken i de koldeste måneder.
I stedet var der travlhed med at slagte de husdyr, man ikke skulle avle på. Den nyslagtede mad skulle spises, mens den stadig var god - så denne tid var ofte også fyldt med mad i store mængder.
Og der var tid til at samles om langilden, hvor der sikkert blev fortalt historier fra de lange rejser.

Søfolkene bragte verden med hjem

I vikingetiden var det landsbyens sømænd, som bragte fortællinger om den store verden med hjem til familien i langhuset. Med deres historier fra de lange rejser til fjerne egne og mødet med de mennerker, de havde mødt undervejs.
Nogle historier var sande, og andre sikkert skrøner - og nogle må have lydt som det rene opspind: "Tænk jer! Byer så store, at man ikke kunne se deres ende med mure og tårne af sten, mange huse højt", sådan kunne en handelsrejsende, der var hjemvendt fra en rejse til 'Miklagård' - Istanbul - måske fortælle.

Og man fortalte sikkert også historier om de nordiske guder - måske den om dengang, hvor Thor mistede sin hammer…

Jul på Vikingeskibsmuseet

Inviter familien med på Vikingeskibsmuseet og start en helt ny juletradition.

Fakta om juleaktiviteterne:

Vikingeskibsmuseets åbningstider:
Alle dage kl. 10 - 16
Museet er lukket: 24., 25. og 31. december.

Entré:
Børn og unge under 18 år: Gratis adgang.
Voksne: 115,-
Familiebillet (2 voksne + børn under 18 år): 210,-

Aktiviteter alle åbningsdage i december kl. 10 - 16:
Klips et vikingeskib
Skriv julekort med runer

Program for adventsweekender og juledagene:
Kl. 11.00: Rundvisning på dansk
kl. 13.00: Fortællinger fra den nordiske mytologi - Thors brudefærd
kl. 14.00: Rundvisning på engelsk

Datoer:
4.-5. december + 11.-12. december + 18.-19. december samt 26. – 30. december.

Hvor:
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde