Langskibet Helge Ask sejler på norsk fjord til ære for Harald Hårfager

Vikingeskibsmuseets rekonstruktion, langskibet Helge Ask er en af de prominente gæster ved Rikssamlingsjubileet 2022 i Norge.
Vikingeskibsmuseets rekonstruktion, langskibet Helge Ask er en af de prominente gæster ved Rikssamlingsjubileet 2022 i Norge.

Et af Vikingeskibsmuseets ældste rekonstruktioner, langskibet Helge Ask, er draget til Norge. Nærmere bestemt til 'Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord' hvor Helge Ask repræsenterer Danmark og Vikingeskibsmuseet.

Arrangementet er en fejring af Harald Hårfager, som i år 872 slog sine modstandere ved Slaget i Hafrsfjord, og blev Norges første Rikskonge.

I 2022 er det 1150 år siden og det fejres i området fra Haugesund og ned til Stavanger i dagene 9. til 19. juni, hvor en samling vikingeskibe fra hele norden bliver midtpunktet.

Transporten af Helge Ask op til Hafrsfjord og hjem kommer til at foregå med noget så nymodens som en lastbil.

Læs mere om arrangementet her: https://rikssamlingsjubileet.no/

Rejsedagbog

Hver dag skriver besætningen Rejsedagbog over deres oplevelser, så det er muligt at følge med i turen gennem de norske fjorde.

» Rejsedagbogen og flere billeder lægges ind undervejs og findes her...

Helge Ask - en rekonstuktion af det lille krigsskib, Skuldelev 5

Kølen til Helge Ask blev lagt i 1990. I modsætning til de øvrige skibe er Skuldelev 5 bygget af både nyt og genbrugt træ. Få år før det endte i Roskilde Fjord, blev skibet nemlig repareret med nyt og genbrugt træ. Så et spørgsmål trængte sig på: Skulle man bygge det oprindelige eller det reparerede skib?

Det oprindelige skib blev valgt, og med inspiration fra Bayeux tapetet blev det lille langskib dekoreret med gule og brunrøde farver og ved længere sejladser og særlige lejligheder, som den i Norge, er Helge også dekoreret med et rødt dragehoved.

» Du kan læse mere om Helge Ask og vores andre rekonstruktioner her...