Ny bog om Vikingeskibshallens affredning

Vikingeskibshallen er tegnet af den anerkendte arkitekt Erik Christian Sørensen. Copyright Vikingeskibsmuseet
Vikingeskibshallen er tegnet af den anerkendte arkitekt Erik Christian Sørensen.

Arkitektens Forlag inviterer til bogreception i Vikingeskibshallen med taler af direktør for Vikingeskibsmuseets Tinna Damgaard-Sørensen, arkitekt Grethe Pontoppidan og forfatteren til den nye bog ”Delisted: A Political Story” Dag Petersson.

I august 2018 underskrev den daværende kulturminister en erklæring om at affrede Vikingeskibshallen, så skibene i fremtiden kan blive flyttet til en ny og mere sikker bygning.

Den nye bog "Delisted: A Political Story" af lektor på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering i København Dag Petersson opruller det det politiske magtspil om Vikingeskibshallens skæbne.

Et magtspil, der viser, hvordan arkitektur bliver politisk i en diskussion af kulturarv, hvor arkitektur og arkæologi er smeltet sammen.

Når beton og mursten bliver politisk

Bogen introducerer begrebet politisk arkitektur som en håndgribelig kraft inden for en virkelighedsnær situation og giver et unikt perspektiv på samspillet mellem byggede strukturer og politiske dynamikker.

”Jo mere jeg dykkede ned i de forskellige udtalelser og interviews med de forskellige aktører, des tydeligere blev det, at det ikke bare var et spørgsmål om en bygning. Striden handlede om fælles identitet, historiefortælling og den kollektive opfattelse af vores samfunds kulturelle væsen,” fortæller Dag Petersson om sit arbejde med bogen.

Dag Peterssons forskning på Det Kongelige Danske Kunstakademi kredser omkring spørgsmål om politisk arkitektur og i bogen har han fokus på dynamikken omkring affredningen af Vikingeskibshallen. 

"Jeg er virkelig taknemmelig for det store arbejde bogens forfatter har lagt i at dokumentere og beskrive den vanskelige proces, der førte til en affredning af Vikingeskibshallen. Det var en proces, der var præget af store følelser og stærke meninger, som samtidig udfordrede hele fredningsbegrebet," siger Tinna Damgaard-Sørensen om den nye bog, der udkommer på Arkitektens Forlag.

Om Vikingeskibshallens arkitektur:
Vikingeskibshallen er et eksempel på brutalistisk arkitektur i beton, designet af den anerkendte danske arkitekt Erik Christian Sørensen.
Bygningen blev skabt i 1960'erne og ligger ved vandkanten i Roskilde med en glasfacade mod nord, der vender mod fjorden.

Vikingeskibshallen er skabt og skræddersyet til at huse og vise de fem Skuldeskibe fra vikingetiden, der blev udgravet i Roskilde Fjord i 1962.

Om forfatteren:
Dag Petersson (Ph.D.) er lektor på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering i København.
Han specialiserer sig i at undersøge den komplekse relation mellem arkitektur og politisk teori.

Om Bogen:
”Delisted: A Political Story” udkommer på Arkitektens Forlag.
Arkitektens Forlag blev etableret i 1949 som en uafhængig kommerciel fond og har en lang historie med at udgive værker af de mest innovative arkitekter, designere og tænkere i Danmark.
Bogen kan købes i Vikingeskibsmuseets butik til bogreceptionen.
» På forlagets hjemmeside kan bogen bestilles online