Ydbystenen

Runestenen var pist væk! Den var forsvundet på et tidspunkt mellem 1767 og 1841, hvor landskabsmaleren R.H. Kruse forgæves forsøgte at finde den. I 2016 viste det sig, at familien Kappel i Boddum ganske uvidende gennem mere end 20 år havde drukket kaffe på terrassen, som bestod af et stort stykke af Ydbystenen. En dag bemærkede en gæst, at det da godt kunne ligne noget efter en runesten. To yderligere fragmenter blev siden fundet i stenlægningen – stenene kom fra en opkøbt gård i nærheden.

Der mangler stadig stykker af stenen, så jagten efter de sidste bidder fortsætter ved Ydby. På stenen står: “Troels satte sammen med Leves sønner på dette sted stenen efter Leve”. Hvor stenen ender med at blive udstillet, vides ikke endnu, men man kan se en kopi ved Ydby Station.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Kong Knud den Hellige beordrede, at ledingsflåden skulle møde her inden det afgørende togt til England.

► Læs mere om Skibsted Fjord her

Agger Tange er dannet af de enorme sandmasser, som bølgerne transporterer med langs kysten. Sandet bliver så aflejret i form af en tange eller odde, eksempelvis Skagen Odde.

► Læs mere om Agger Tange her

Lige inden Vesterhavskysten rammer Limfjordens munding og 4 km fra kysten ligger Rammedige – en tilflugtsborg og voldanlæg fra jernalderen.

► Læs mere om Rammedige her

På en sten i Hørdum Kirke, 20 km sydvest for Thisted, kan man se en billedfremstilling af fortællingen om guden Thor på fisketur efter Midgårdsormen.

Læs mere om Hørdum Billedsten her

Her finder man lokale genstande fra vikingetiden på Mors udstillet.

► Læs mere om Museum Mors, Dueholm Kloster her