Afslag på museets ansøgning om affredning af Vikingeskibshallen

Udgivet 20/12-2017

Udgivet: 20. december 2017

Godt et år efter Vikingeskibsmuseets bestyrelse søgte om affredning af Vikingeskibshallen, har Slots- og Kulturstyrelsen givet afslag på ansøgningen.

Vikingeskibsmuseet fik tirsdag 19. december 2017 afslag fra Slots- og Kulturstyrelsen på museets ansøgning om affredning af den smuldrende vikingeskibshal.

"Det vi gør nu, er, at vi klager over beslutningen til kulturministeren", siger museumsdirektør Tinna Damgaard-Sørensen, der i samklang med museets bestyrelse er uenig i styrelsens konklusioner og beslutning. 

Vikingeskibsmuseet har fire uger til at indgive klagen.

Baggrund:

Konstruktionsfejl, manglende vejrbestandighed og ikke mindst stormfloden i 2013 har resulteret i, at den fredede Vikingeskibshal, som ligger på kanten af Roskilde fjord, i dag er i en ringe forfatning. Betonen smuldrer, det bærende jernskelet ruster og membranen, der skal holde vandet ude er gået i stykker. Senest har en rapport fra Teknologisk Institut i sommeren 2016 konkluderet, at Vikingeskibshallens levetid er kortere end 10 år.

Trods en mangeårig målrettet indsats er det ikke lykkedes Vikingeskibsmuseet at rejse penge til en gennemgribende restaurering af bygningen og dermed sikre trygge rammer for de 1000-år gamle skibe, som hallen er bygget til at beskytte, og som er en vigtig del af Danmarks kulturarv. 


Oprettet af Lisbeth Weichel