Er det tid til en ny juletradition?

Er det tid til en ny juletradition? Vi har lavet et spændende program med fortællinger og rundvisninger i hele julen.

Dyk ned i historien i juleferien - helt tilbage til Vikingetiden - og tag familien med på Vikingeskibsmuseet, hvor der er spændende aktiviteter, hyggelige fortællinger og rundvisninger alle dage i juleferien.

Juleprogram for både familier og turister

Vikingeskibsmuseet har sammensat et juleprogram, hvor der både er aktiviteter for hele familien, fortællinger om vikingernes jul og rundvisninger om de verdensberømte vikingeskibe. Vi har også åbent alle dage for juleshopping i museumsbutikken og lækkerier i Café Knarr.

Rundvisninger i julen

Hver dag kan I komme med på rundvisninger om de fem vikingeskibe, der er udstillet i den store museumshal. Skibene giver et mangfoldigt indblik i vikingernes verden, hvor skibene var grundlaget for samfundets udvikling. Vikingeskibene har afsløret mange ukendte sider af vikingernes maritime kunnen inden for skibsbygning og søfart, og der er ingen tvivl om, at uden skibe, ingen vikingetid!

Rundvisninger på dansk og engelsk:

• Rundvisning på engelsk om vikingernes imponerende skibe hver dag kl. 11.00.
• Rundvisning på dansk om de berømte skibe hver dag kl. 13.00.
• BEMÆRK: 22. december + 26. december til 1. januar, er rundvisningen på dansk flyttet til kl. 14.00 for at gøre plads til julefortællinger for børn.

» Tjek kalenderen og se alt det, der sker på museet i julen.

Hyggelige historiske aktiviteter og fortællinger om vikingernes Jól

Tag børn og børnebørn med på en rejse tilbage til vikingetiden, hvor der ligesom nu blev festet i de mørke måneder. Tag plads på dækket i det store skib og hør de spændende fortællinger om vikingernes Jól.

Noget er helt forskelligt fra vores fejring af julen i dag, andet kan vi faktisk godt genkende i nutidens juletraditioner. Det er næsten, som en rød tråd fra os, her i dag, tilbage til mennesker, der levede for 1000 år siden. 

Fortællingerne om vikingernes Jól er spændende og overraskende. Børnene kommer hjem med ny viden og tanker om dem, der kom før os - og dem, der kommer efter.

Børnefortællinger om vikingernes Jól:

• 21. og 22. december + 26. december til og med 1. januar kl. 13.00

Mission Valhalla - en skattejagt rundt på museet, for at genfinde Tyrs mistede mod...

Krigsguden er kommet i alvorlige problemer, og det kræver hjælp fra alle dygtige og nysgerrige børn, hvis hans mission skal lykkes.

I skal bruge jeres sanser, fornuft og fingerfærdighed for at klare missionen. Find koden og brug lidt moderne 'telefonmagi'. Så får I nemlig den spændende historie om, hvordan Tyr mistede sit mod, og nu ikke længere er den modige sømand, som han engang var så beundret for. 

Find så vej til missionens opgaver og del til slut jeres viden med Tyr, så han igen bliver en modig sømand.
Ved igen at bruge jeres moderne telefonmagi får I at se, om det lykkes jer at løse Mission Valhalla, og give Tyr modet tilbage.

Mission Valhalla tager afsæt i DR’s koncept, og ligesom på TV, er det børnene, der hjælper de nordiske guder og løser Mission Valhalla.

Mission Valhalla i julen:

• Hjælp Tyr med at finde sit mistede mod alle dage frem til og med den 1. januar 2023.

Sidste chance for at se særudstillingen: I røg og brand - slaget i Femern Bælt, 1644

Fra 1643-45 udspiller der sig fejde mellem Sverige og Danmark – og på en kold oktoberdag i 1644 står det endelige, blodige opgør mellem de to arvefjender. I Femern Bælt udkæmpes et dramatisk søslag, der sender tre skibe til havets bund. Flere hundrede år senere undersøges vragene af marinarkæologer forud for anlæggelsen af en tunnel mellem Lolland og Femern. 

Udstillingen 'I Røg og Brand' viser resultatet af flere års undersøgelser, udført af danske og tyske forskere fra Vikingeskibsmuseet og Archäologisches Landesamt Schleswig‐Holstein på vegne af Femern A/S. Med fundet af de tre skibsvrag SWARTE ARENTLINDORMEN og DELMENHORST kan vi virkeliggøre de gruopvækkende hændelser, der bliver begyndelsen til enden på Danmarks magt i Østersøen.

Særudstillingen kan ses frem til den 1. marts 2023.

» Du finder spændende essays, genstandskatalog og film her...

Julelækkerier med smage fra vikingernes verden i Café Knarr

Vikingeskibsmuseets Café Knarr holder åbent alle dage i hele julen, så der er ingen undskyldning for ikke at gå en frisk juletur på Roskilde havn eller langs Roskilde Fjord – så skal lysten til julelækkerier fra Café Knarr nok hurtigt melde sig.

Caféen byder blandt andet på lækre, lune æbleskiver med hjemmelavet bærkompot og varm gløgg – både med og uden alkohol.
Gløggen kommer fra Snoremark Mjød og er en dejlig æblegløgg med tørrede tranebær og mandler.

Fra den lune café kan I også nyde en lækker 'vikinge-planke' eller en af de andre lækre frokostretter sammen med udsigten til museets juletræ og de mange træbåde, der er kommet på land for vinteren.

Langskibet Havhingsten har også taget juleklæder på, og skibet lyser smukt op med de mange lys, der virkelig fremviser skibets imponerende lange skibsskrog og smukt svungne form.

Shop dejlige julegaver og julepynt - også juleaften!

Du finder et stort udvalg af spændende smykker, tekstiler og lækkert, skandinavisk design i Museumsbutikken på Vikingeskibsmuseet.
Vi har også et stort udvalg af inspirerende gaver til børn samt masser af bøger og spil. 

Her kan du finde den helt særlige gave til dem du holder af; måske en duftende sæbe, en spændende bog, et smukt smykke, varme uldsokker og vanter eller brugskunst i nordisk design.

Varerne i butikken henter inspiration i vikingetidens materialer og former, og er nøje udvalgt ud fra principper om godt håndværk og naturlige materialer.

Museumsbutikken holder åbent alle dage i hele julen, så husk, at du kan du shoppe de sidste julegaver helt til juleaften.

Åbningstider julen 2022: 

Vikingeskibsmuseet og Museumsbutikken:

Alle dage kl. 10.00 - 16.00
Også juleaftensdag, alle juledagene, nytårsaftensdag og 1. januar.

Café Knarr:
Alle dage kl. 10.00 - 17.00
Den 24. og den 31. december kl. 10.00 - 15.00

Entré: 
Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 
Voksne: 125,- 
Familiebillet (2 voksne + alle børn under 18 år): 230,- 

Hvor:
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde


Oprettet af Trine Harvøe Kristensen