Ny udstilling bringer 400 år gammelt søslag til live

Særudstilling: 'I Røg og Brand - Slaget i Femern Bælt 1644'. I næsten 400 år har havet skjult de uhyggelige rester af udbrændte skibe, smeltede bronzekanoner, kugler og de grusomme spor efter de omkomne. Grafik: Ypke Aps.
Udgivet 26/04-2021

En kold oktoberdag i 1644 udkæmpedes et dramatisk søslag, der sendte tre krigsskibe brændende til havets bund. Flere hundrede år senere har marinarkæologer genfundet skibsvragene forud for anlæggelsen af tunnelen under Femern Bælt.

Ny udstilling på Vikingeskibsmuseet fortæller historien om slaget, som Christian 4 helst ville glemme.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde viser særudstillingen 'I Røg og Brand - Slaget i Femern Bælt 1644' frem til 1. marts 2022.

Udstillingen præsenterer resultatet af flere års marinarkæologiske undersøgelser, der har kortlagt de gruopvækkende hændelser, der bliver begyndelsen til enden på Danmarks magt i Østersøen.

Et knusende nederlag

Fra 1643-45 udspillede der sig fejde mellem Sverige og Danmark – og på en kold oktoberdag i 1644 udkæmpedes et dramatisk søslag, der sendte tre skibe til havets bund.

Den danske flåde mister i alt 15 ud af 17 skibe og lider et knusende nederlag til den overmægtige arvefjende.

Havet sletter ingen spor…

I næsten 400 år har havet skjult de sønderskudte skibsvrag. Smeltede bronzekanoner, kugler og grusomme spor efter de omkomne vidner om søslagets uhyggelige begivenheder.

Følg historiens gang

Særudstillingen er en tidsrejse gennem hændelserne både før, under og efter slaget - år for år, måned for måned, dag for dag og time for time.

Fra Christian 4 skruer Øresundstolden op, og svenskerne invaderer Jylland, over det skæbnesvangre slag i Femern Bælt, til de efterfølgende fredsforhandlinger og ikke mindst de marinarkæologiske undersøgelser af skibsvragene i 2012 og 2020.

Levendegjort maleri

Fortællingen understøttes af en visuel iscenesættelse af et imponerende maleri fra søslaget, der viser skibenes sidste timer. Det levendegjorte maleri lader katastrofen udspille sig med kanonrøg og flammer.

Sammen med en imponerende skibsmodel, genstande fra de sunkne skibe og en kanon hævet fra bunden af Femern Bælt, lader udstillingen museets gæster komme med i dybet.

» Tryk her for at læse mere om udstillingen

Fakta om udstillingen:

Særudstillingen I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644, kan ses på Vikingeskibsmuseet i Roskilde fra den 29. april 2021 til 1. marts 2022.

Der er indlånet genstande fra:
Nationalmuseet, Landesmuseum Schleswig-Holstein, Femern A/S samt Køge Maritime Modelbyggerlaug.

Udstillingen er skabt i samarbejde med designfirmaet Yoke Aps.

Særudstillingen er støttet af:
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Beckett-Fonden, Brebølfonden, A/S D/S Orients Fond og Furi Appel og Gunnar Niskers Fond til Almennyttige Formål.

Udstillingen ledsages af et formidlingsprogram med online genstandskatalog, foredrag, essays og rundvisninger.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen